Loading...

Otvorene granice Republike Hrvatske

11.05.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Ukinute i e-propusnice

Prema odluci Stožera civilne zaštite RH koja je na snazi od 9. svibnja 2020., hrvatskim državljanima omogućava se ulazak u Republiku Hrvatsku i odlazak u inozemstvo, uz pridržavanje općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Također, kada postoje poslovni razlozi ili gospodarski interesi te uz pridržavanje preporuka HZJZ-a, ulazak u RH omogućava se i građanima država članica EU i članovi njihovih obitelji, državljanima trećih zemalja koji u osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ te osobama koje imaju pravo boravka na temelju drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

Među izuzetke kojima je odobren ulazak, uz one ranije navedene, dodane su i osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga, a svi oni mogu prelaziti državnu granicu uz pridržavanje općih i posebnih preporuka HZJZ-a.

Sažetak preporuka i uputa dostupan je na hrvatskom i engleskom jeziku.

Također, od ponedjeljka, 11. svibnja, ukida se zabrana privremenog napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH, odnosno za putovanje u drugi grad ili općinu više ne trebate e-propusnice. Od odluke je izuzet otok Brač, na kojem te mjere - zbog izbijanja žarišta bolesti COVID-19 na otoku - i dalje vrijede.

Više pročitajte ovdje

Izvor: Koronavirus.hr

Foto: Stožer civilne zaštite RH

Vaši komentari