Loading...

Peru uveo nova pravila za posjete Machu Picchu-u

18.05.2017
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Svrha novih pravila je smanjiti velike gužve, a time i opterećenja koja bi mogla uzrokovati daljnje uništavanje osjetljivih ruševina

Machu Picchu je bez sumnje jedna od najpoznatijih i najpopularnijih atrakcija u Južnoj Americi. Od 2007. godine nalazi se na popisu sedam novih svjetskih čuda. Međutim, ta popularnost mogla bi se pokazati kao prokletstvo.

Machu Picchu je osamdesetih godina godišnje posjetilo oko 100.000 ljudi, da bi 2014. taj broj porastao na 1.4 milijuna posjetitelja – što je 14 puta više! Ovakav povećani promet ljudi polako, ali sigurno ugrožava ovaj poznati povijesni lokalitet.

Kako bi Machu Picchu bolje zaštitili, lokalne vlasti su najavile uvođenje novih pravila kojima se dodatno jača kontrola pristupa lokalitetu. Ulaznice će se dijeliti na jutarnje (od 8:00 do 12:00) i popodnevne (od 12:00 do 17:30). Za sada nema najava poskupljenja karata, ali ostavlja se otvorenom mogućnost kupnje obaju vrsta ulaznica, što posjetiteljima omogućava cjelodnevni boravak. Nakon dodatnih konzultacija s lokalnim i inozemnim touroperatorima, primjena novih pravila predviđena je za siječanj 2018.

Svrha novih pravila je smanjiti velike gužve, a time i opterećenja koja bi mogla uzrokovati daljnje uništavanje osjetljivih ruševina. S ciljem dugoročne zaštite i očuvanja Machu Picchu-a za buduće generacije, vlasti u Peruu smatraju uvođenje novih pravila logičnim te društveno i okolišno odgovornim.

 

Izvor: Adventure Travel News

Foto: UHPA
 

Vaši komentari