Loading...

Petrović: Svi u turizmu trebali bi se ponašati u skladu s Travelife kriterijima

10.12.2014
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Zbog poslovanja prema načelima održivog razvoja, putničkoj agenciji DC Travel dodijeljen je međunarodni certifikat Travelife Partner što je čini jednom od rijetkih agencija sa spomenutim certifikatom. O razlozima certificiranja za uhpa.hr govorila je Slađana Petrović, direktorica agencije

Zašto se odlučili za certificiranje i zašto Travelife?

Na certificiranje smo se odlučili iz dva razloga. Prije svega, održivi razvoj je važan i neizbježan u svakoj gospodarskoj grani, pa tako i u turističkoj djelatnosti. Primjerice i djeca se već u najranijoj dobi upoznaju s principima održivog razvoja, a o vođenju i razvijanju poslovanja u skladu s njime ovise naša sadašnjost i budućnost. Drugi razlog je što ovaj certifikat potvrđuje našu ekološku usmjerenost vođenja poslovanja, a što je bitno, jer će uskoro ovakav certifikat postati uvjet za poslovanje s nekim velikim svjetskim turoperatorima, koji neće smjeti poslovati s partnerima koji ovakav certifikat nemaju.

Koliko je važno društveno odgovorno poslovanje za turističke agencije?

Poštivanje i očuvanje prirodnih resursa stvara dobrobit cijelome društvu. Kao i u svim ostalim granama gospodarstva održivi razvoj igra veliku ulogu, posebice u turizmu, koji se samom prirodom svojeg poslovanja oslanja na očuvanu prirodu, kulturu itd. Naime, razumijevanje bavljenja održivim turizmom, promicanje prihvaćanja principa održivosti, osmišljavanje održivih putovanja, bitni su faktori za njegov razvoj kako sada tako i u budućnosti. Turističke agencije u cijelom procesu igraju vrlo važnu ulogu. One su te koje odlučuju koje će partnere izabrati za određene turističke aranžmane. Ovime mogu utjecati na izbor partnera u različitim dijelovima svijeta koji su također svjesni održivog razvoja. Kada ne bismo tako razmišljali, vrlo lako bi se moglo dogoditi da neka važna kulturna, povijesna i prirodna blaga nestanu.

Što je prethodilo izdavanju certifikata? Što ste morali pripremiti za certifikat i koliko je to trajalo?

Kao agencija nastojimo poslovati prema principima održivog razvoja. Važna je činjenica da je svaki zaposlenik svjestan ovog principa i svoje uloge njemu. Sve ono što svakodnevno činimo u poslovanju, ali i u privatnom životu općenito, male promjene koje uvodimo, naše odluke, sve se to slaže u jednu veću sliku, a koja rezultira održivim razvojem. Kroz sam proces certificiranja svi smo bili upoznati s tim malim stvarima i ukazano nam je kako promijeniti ustaljene navike, način razmišljanja, koliko te male promjene mogu utjecati na našu okolinu, društvo pa i budućnost. Ono što je važno da svaki pojedinac sudjeluje u cijelom procesu.

Koliko zahtjevno je bilo zadovoljiti kriterije Travelife Partner certifikata?

Putnička agencija DC Travel je dio Erste grupe, a koja je u svoje poslovanje već uvela načela održivog razvoja. Mi smo se tom načinu razmišljanja i rada prilagodili, pri čemu je trebalo uskladiti naše specifičnosti kao putničke agencije, dodatno educirati tim itd. Inače, sami kriteriji Travelife Partner certifikata nešto su što smatramo normalnim za naše poslovanje. Uz to, mišljenja smo da bi se svi subjekti u turizmu trebali ponašati u skladu s kriterijima koje traži Travelife.

Koliko Vas je koštao certifikat i što očekujete u budućnosti kao certificirana agencija?

Za dobivanje certifikata uložili smo naše vrijeme i trud u obrazovanje kako svaki dan i svaki tren raditi. Kao i svako obrazovanje, tako i ovo, za cilj ima poboljšanje poslovanja, jasniju sliku čime se želimo baviti i na koji način razvijati poslovanje. Dobivanje certifikata za nas znači priznanje da smo na dobrom putu, te da smo se pridružili jednom velikom timu u turizmu, a kojemu je jasan cilj održivi razvoj.

Vaši komentari