Loading...

Poduzetnicima u turizmu u 2015. na raspolaganju 300 milijuna kuna iz EU fondova

03.06.2015
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Najavljeno je povodom otvaranja javne rasprave „Podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela“

Domaćim poduzetnicima iz sektora turizma koji žele podići svoju konkurentnost na tržištu Ministarstvo poduzetništva i obrta na raspolaganje će staviti čak 300 milijuna kuna iz fondova Europske unije, najavio je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras povodom otvaranja javne rasprave za poziv „Podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela“. Natječaj se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. koji se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Po okončanju javne rasprave, bit će otvoren hotelima, aparthotelima, turističkim naseljima, hotelima baštine i difuznim hotelima koji uredno posluju u Hrvatskoj kao mala i srednja poduzeća.

„Mali i srednji poduzetnici u turizmu okosnica su hrvatskog gospodarstva, a ovim projektom pružamo im priliku da podignu kvalitetu svojih objekata i ponude te tako produže trajanje turističke sezone i izravno povećaju atraktivnost cijele destinacije. Dobri turistički projekti povećavaju zadovoljstvo gostiju i šire pozitivnu sliku o Hrvatskoj, a važno je i što otvaraju nova radna mjesta“, rekao je ministar Maras. Poduzetnici će moći ostvariti od milijun do čak deset milijuna kuna potpora za izgradnju i opremanje novih ili rekonstrukciju i opremanje postojećih građevina, ulaganja u dodatni sadržaj koji doprinosi produljenju turističke sezone i atraktivnosti na destinaciji te za specijalizirane treninge, savjetovanja i nastupe na turističkim sajmovima.

Osim otvaranja javne rasprave, danas je Ministarstvo turizma raspisalo i javni poziv za iskaz interesa malih i srednjih poduzetnika za ulaganje u turizam kroz projekte novih ili poboljšanje postojećih kampova, marina i tematskih parkova. Prijavitelji projekta mogu biti mikro, mala ili srednja poduzeća, a cilj javnog poziva je identifikacija projekata i njihovog stupnja spremnosti za provedbu i sufinanciranje iz Strukturnih fondova EU, Operativnog programa Konkurentnosti i kohezija 2014-2020. kroz Prioritet 3 „ Poslovna konkurentnost“.

„Ministarstvo turizma danas raspisuje javni poziv za iskaz interesa malih i srednjih poduzetnika za ulaganje u kampove, marine i tematske parkove visokih kategorija i inovativnog karaktera. Poziv je otvoren do kraja mjeseca, pa pozivam sve poduzetnike da nam iskažu interes te da iskoriste velike mogućnosti i sredstva za korištenje iz fondova Europske unije kako bi hrvatski turizam učinili još kvalitetnijem i konkurentnijim u svjetskim okvirima, što nam je svima u interesu“, naglašava ministar turizma Darko Lorencin. 

Ministar Maras istaknuo je kako je ministarstvo prošle godine provelo sličan natječaj u sklopu kojeg je devet turističkih projekata dobilo 113,27 milijuna kuna. „Pozivam sve poduzetnike koji smatraju da je novac iz Europske unije teško dostupan da pogledaju slučaj malog hotela Vila Rova u Malinskoj na otoku Krku, koji je zahvaljujući sredstvima iz Europske unije u samo 180 dana narastao u hotel s 4 zvjezdice s novim katom, wellnessom, vanjskim bazenom i brojnim popratnim sadržajima. Ako imate viziju, kvalitetan projekt i želju za ulaganjem i napretkom u turizmu, ovo je poziv za vas“, dodao je ministar.

Ministar  je pozvao poduzetnike da se uključe u javnu raspravu o nacrtu poziva „Podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela“ putem novog sučelja eSavjetovanje. Poduzetnici ovim putem imaju priliku vidjeti kako će izgledati natječajna dokumentacija i što se od njih konkretno očekuje, ali također, imaju priliku unaprijed davati svoje komentare i prijedloge za poboljšanja. Javna rasprava traje do 25. lipnja 2015. godine.

Tekst: mint.hr

Vaši komentari