Loading...

Pola Europljana želi na odmor do kraja kolovoza 2021.

14.04.2021
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Novo izvješće ETC-a pruža uvide o utjecaju COVID-19 na putničke planove i preferencije Europljana

Europsko putničko povjerenstvo (ETC) objavilo je najnovije izvješće „Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 6“ koje pruža uvide o utjecaju COVID-19 na putničke planove i preferencije Europljana u vezi s vrstama odredišta i iskustva, razdobljima odmora u sljedećim mjesecima.

Prema rezultatima istraživanja pola Europljana (56%) navodi kako će na odmor otići do kraja kolovoza 2021., bilo u zemlji ili u drugu europsku zemlju. Sa druge strane, 27% ispitanika još uvijek ne planira putovati u sljedećih šest mjeseci.

Unatoč sporom početku uvođenja cjepiva u Europu, samopouzdanje putnika nastavlja se povećavati na valu nade u što brži oporavak. Istraživanje pokazuje da 48% ispitanika dijeli osjećaj optimizma u vezi s planiranjem putovanja i odobravanjem cjepiva COVID-19. Samo 21% nije optimistično u vezi s planiranjem putovanja, bez obzira na cijepljenje.

Među europskim putnicima 9 od 10 već ima planirano vrijeme odmora, uglavnom promatrajući srpanj i kolovoz (46%). Drugih 29% navodi da svoje sljedeće putovanje namjeravaju krenuti još prije, u svibnju ili lipnju. Od njih je 49% spremno otputovati u drugu europsku zemlju.

Odmor ostaje dominantna motivacija putovanja za Europljane: 66% putnika putovat će s ciljem odmora, dok je posjećivanje prijatelja i rodbine glavna motivacija za putovanje 19% putnika. Preko polovice putnika (52%) pokazuje spremnost za putovanje zrakoplovom, dok putovanje automobilom ostaje drugi najpopularniji izbor za 36% Europljana s kratkoročnim planovima putovanja.

Dok Europljani počinju razmišljati o ljetnim praznicima, središte pozornosti trenutno pada na to; može li se u predstojećim praznicima putovati i koje sadržaje ili aktivnosti mogu koristiti. Tako je mjera karantene i dalje kao vodeća briga za 16% putnika, dok 11% ispitanika brine ograničeni opseg aktivnosti za odmor na odredištu zbog ograničenja COVID-19.

Uz to, sada postoji pojačani osjećaj opreza prilikom posjećivanja barova i restorana kako biste iskusili kulinarsku ponudu na odredištu. 13% ispitanika smatra da ta mjesta predstavljaju određeni stupanj rizika za njihovo zdravlje. U međuvremenu, zrakoplovna putovanja još uvijek su na vrhu liste rizika od virusa, a 17% Europljana identificira letenje kao potencijalno opasno.

Iako su ljetni praznici na listi želja većine ispitanih Europljana, zemlje se razlikuju u stupnju entuzijazma. Poljaci (79%) i Talijani (64%) zagovaraju trend planiranja putovanja prije kraja kolovoza, a slijede stanovnici Austrije, Njemačke i Nizozemske.

Među prvih 5, Talijani se naginju domaćim putovanjima (53%), dok više od 2 od 5 ispitanika s ostalih tržišta ima jasnu sklonost putovanjima u inozemstvo.

Cijeli izvještaj pročitajte ovdje.

Izvor: HrTurizam

Foto: ETC

 

Vaši komentari