Loading...

Povijest ispričana u 3D mappingu na Tvrđavi sv. Mihovila

03.01.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Povijesna baština interpretirat će se putem digitalne tehnologije

U sklopu europskog projekta Fortress ReInvented – Inovativni pristup i digitalni sadržaji na povijesnim tvrđavama, šibenska će tvrđava postati bogatija za sadržaj kojim se povijesna baština interpretira putem digitalne tehnologije.

Dvije podzemne cisterne za vodu, koje datiraju iz 15. stoljeća, dugo su bile skrivene u unutrašnjosti Tvrđave sv. Mihovila, no uskoro će u njima oživjeti legenda o nastanku grada te burna povijest tvrđave.

Naime, u cisternama unutar tvrđave upravo su u tijeku završni radovi postavljanja sustava za 3D video mapping tehniku projiciranja.  Posjetitelji će ondje od siječnja 2020. godine moći doživjeti povijest grada Šibenika i tvrđave kroz dva četverominutna spektakla. Za potpuni dojam virtualnog prostora u cisterne će biti postavljena ukupno 34 projektora za potrebe mapiranja zidova, a zvučnu će kulisu stvarati 16 zvučnika.

U prvoj cisterni dočarat će se biblijska priča o borbi između dobra i zla, odnosno pobjedi sv. Mihovila, zaštitnika grada Šibenika, nad zmajem, utjelovljenjem zla, dok će u drugoj biti prikazana povijest grada s posebnim naglaskom na ulogu Tvrđave sv. Mihovila kao jezgre iz koje je grad nastao. Očekuje se da će sadržaji u cisternama biti dostupni posjetiteljima početkom 2020. godine. 

Projektom Fortress ReInvented obuhvaćene su četiri partnerske tvrđave u tri zemlje: osim Tvrđave sv. Mihovila, digitalni sadržaji bit će implementirani i na Tvrđavi Klis u Klisu, Kanli Kuli u Herceg Novom i kuli Vranduk u Zenici. Sve će tvrđave dobiti multimedijalne vodiče - tablete sa digitalnim i audio sadržajima. Posebnost leži u tome što će se sadržaj samog vodiča pokretati samostalno u trenutku prolaska pored točke i na taj način posjetitelju stvoriti dojam putovanja kroz vrijeme.

Najavni video možete pogledati ovdje.

Više pročitajte ovdje.

Izvor i foto: Tvrđava kulture Šibenik

 

Vaši komentari