Loading...

​Prihodi od stranih turista premašili 10 milijardi eura

02.04.2019
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

U odnosu na 2017. godinu to je rast od 6,4%

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), tijekom 2018. godine, prihodi u turizmu od stranih gostiju, iznosili su 10 milijardi i 97 milijuna eura, što u odnosu na 2017. godinu (9 milijardi i 493 milijuna eura), predstavlja rast od 6,4 posto, odnosno 603,6 milijuna eura. U četvrtom tromjesečju, odnosno tijekom listopada, studenoga te prosinca 2018. godine, prihodi od turizma iznosili su 851,9 milijuna eura, što u odnosu na isti period prošle godine (807 milijuna eura) predstavlja rast od 5,6 posto, to jest rast od 44,8 milijuna eura.

Prema posljednjim rezultatima Satelitskog računa turizma (TSA) Republike Hrvatske koji se odnose na 2016. godinu, unutarnja turistička potrošnja (inozemna i domaća) dosegla je 10,4 milijardi eura, utvrđena razina potrošnje generirala je stvaranje domaće dodatne vrijednosti koja čini 10,9 posto bruto dodane vrijednosti turizma u bruto dodanoj vrijednosti gospodarstva te 11,4 posto bruto domaćeg proizvoda turizma u ukupnom bruto domaćem proizvodu hrvatskog gospodarstva.

Protekle godine prvi put u hrvatskom turizmu premašeno je 10 milijardi eura prihoda od stranih gostiju. Kada tome pridodamo prihode od domaćih turista imamo ostvarenih od 12 milijardi eura što je izvrstan pokazatelj. Ovu turističku godinu započeli smo s nastavkom rasta turističkog prometa, a što je preduvjet kako bi na godišnjoj razini jačali našu konkurentnost i ostvarivali još veće prihode te time potaknuli cjelokupno gospodarstvo“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

Na temelju input - output modela utvrđeno je tako da turizam izravno i neizravno generira 16,9 posto bruto dodane vrijednosti Hrvatske u 2016. godini.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Izvor i foto: Ministarstvo Turizma

 

 

Vaši komentari