Loading...

Prvi living lab za održivi kulturni turizam u Hrvatskoj

16.02.2021
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Osnovan je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu

Living lab relativno je novi istraživački koncept te ih u području turizma ima svega nekoliko u Europi, a prvi u Hrvatskoj osniva se ovih dana na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Njegov voditelj u sljedeće tri godine bit će doc. dr. sc. Ante Mandić s Katedre za turizam i gospodarstvo.

„Inicijalno će se splitski living lab fokusirati na kreiranje okruženja za razvoj kulturnog turizma, i to primarno poticanjem inovativnosti u različitim segmentima djelatnosti te kokreiranjem turističkih doživljaja“, izjavio je Mandić, ukazujući na rezultate istraživanja koje je proveo Institut za turizam, TOMAS Hrvatska 2019., prema kojima je kultura u jadranskoj i kontinentalnoj Hrvatskoj jedan od temeljnih motiva dolaska u Hrvatsku (na šestom je mjestu).

„Ti podaci ne začuđuju uzme li se u obzir brojnost materijalne i nematerijalne baštine koja je, među ostalim, zaštićena i pod UNESCO-om. Kada promatramo aktivnosti za vrijeme boravka u destinaciji, tada steknemo bolji dojam o važnosti kulturne baštine. Naime, razgledavanje i posjet povijesnim građevinama, uz posjete muzejima, galerijama i izložbama, čine neke od temeljnih aktivnosti za vrijeme boravka u destinaciji. Kultura i kulturna baština, dakle, imaju jasnu ulogu u razvoju turizma i oblikovanju turističkih doživljaja. Ipak, unatoč brojnosti resursa, kultura nije adekvatno turistički valorizirana“, ističe dr. Mandić.

Stoga su znanstvenici odlučili dati svoj doprinos valorizaciji kulture u turizmu. U sklopu znanstvenog projekta financiranog iz HORIZON2020 EU programa za istraživanje i inovacije naziva SmartCulTour, skupina znanstvenika s Ekonomskog fakulteta u Splitu, uz pomoć UNESCO-a i kolega s vodećih sveučilišta u Europi, uključujući KU Leuven, Breda University of Applied Science, University of Lapland, MODUL University Vienna, Ca Foscari Universita di Venezia, teži istražiti na koji način kulturni turizam može pridonijeti održivom i rezilijentnom razvoju europskih regija.

U sklopu tog projekta predviđeno je osnivanje šest living labova usmjerenih upravo na poticanje održivog razvoja kulturnog turizma, pri čemu će jedan od njih biti osnovan upravo u Splitu.

Nakon toga slijedi razdoblje od dva mjeseca u kojem će se korištenjem različitih inovativnih pristupa definirati specifičan trogodišnji okvir za djelovanje ovog living laba.

„U cijelom ovom procesu ključna je aktivna uključenost različitih dionika, njihova spremnost da identificiraju problem, da razmišljaju izvan okvira i pomognu u definiranju mjera kojima bi se dugoročno mogao unaprijediti cijeli sustav“, zaključuje dr. Mandić.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: Turizam24

Foto: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu

Vaši komentari