Loading...

Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020.

08.01.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Program Europske prijestolnice kulture službeno započinje 1. veljače 2020.

U 2020. godini, kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom, najveća hrvatska luka, Rijeka, središte je bogatog nacionalnog i europskog kulturno-umjetničkog programa. Naime, u toj istoj 2020. godini, Rijeka je – Europska prijestolnica kulture.

Europska prijestolnica kulture (EPK) je kulturni projekt i titula koju od 1985. godine dodjeljuje Europska komisija u natjecanju među gradovima koji moraju dokazati da kulturu vide kao važno područje svojeg razvoja i svoje preobrazbe. Projekt EPK donosi ulaganja financijskih sredstava u razvoj kulture u gradu koji ponese titulu – i to javnih europskih sredstava, nacionalnih, regionalnih i lokalnih, ali i doprinos sponzorskih sredstava.

Kulturni program Europi predstavlja Rijeku i njezine specifičnosti te istodobno u središte pozornosti postavlja aktualna europska kulturno-društvena pitanja. Tri glavne programske teme izabrane su kao simboli isprepletanja identiteta Rijeke i suvremene Europe: voda, rad i migracije i te se teme u programu pojavljuju na najrazličitije načine, od izložaba i predstava, preko projekata lokalnih udruga i uređenja prostora pa sve do susreta i druženja građana Rijeke, regije, Hrvatske i Europe.

U 2020. godini u Rijeci se održava gotovo 300 kulturnih programa s više od 600 pojedinačnih događanja, dok je u organizaciju programa uključeno više od 300 partnerskih organizacija, a partneri i umjetnici dolaze iz više od 55 zemalja Europe i svijeta.

U projekt Europske prijestolnice kulture - Rijeka 2020 uključile su se Slovenske željeznice koje će tijekom cijele godine povezivati Rijeku i Ljubljanu. Svi zainteresirani će imati mogućnost koristiti željeznički prijevoz s dva polaska na dan iz Ljubljane (6:35 h, 15:17 h) i dva iz Rijeke (11:50 h, 20:45 h), počevši nakon velikog otvaranja 1. veljače 2020. godine. Sve dodatne informacije možete naći na službenim stranicama SŽ www.slo-zeleznice.si

Više informacija na Rijeka – Europska prijestolnica kulture možete pronaći na njihovoj službenoj stranici ovdje.

Izvor i foto: Rijeka – Europska prijestolnice kulture

 

 

Vaši komentari