Loading...

ŠKMER: Željko Neven Bremec na putu je do titule prvog hrvatskog doktora kuharstva

05.01.2021
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Predsjednik udruge ŠKMER-a jedan je od najvećih hrvatskih gastronomskih edukatora

Željko Neven Bremec, jedan od najvećih hrvatskih gastronomskih edukatora, trenutno je na putu do titule prvog hrvatskog doktora kuharstva. U 23. godine rada u biografiji mu je zabilježen impresivan obrazovni niz i vrijedna zvanja. Razlog zbog kojeg ga kolege drže jednim od najpriznatijih domaćih, ali i stranih gastronomskih stručnjaka su i titule koje je stekao tijekom profesionalnog rada. Između ostalog, Željko je završio Hotelijerski fakultet, magistrirao je u Dubrovniku, u Švicarskoj je postao masterchef, magistar je poslovne ekonomije i ekonomist hotelijerstva.

Trenutno je predsjednik ŠKMER-a (Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija) u Splitu, u kojem, između ostalog, obnaša poslove voditelja i predavača na kuharskoj akademiji, koju pohađaju domaći i stranci. Uz to ima i važnu ulogu u organizaciji natjecanja iz područja ugostiteljstva. Više o njemu najbolje će reći njegovi kolege, primjerice doajen gastronomske scene Stevo Karapandža, koji otvoreno veli kako je počašćen što je imao prigodu surađivati s tako mladim, ali iskusnim, ambicioznim profesionalcem i najboljim nasljednikom Mira Bogdanovića, utemeljitelja ŠKMER-a.

Edukacija, usavršavanje, rad na sebi su stavke koje Bremec stalno ističe. Stoga je i pokrenut trening Mediterranean Culinary Arts program, namijenjen za profesionalne kuhare s najmanje tri godine radnog iskustva. Ovaj im trening omogućuje stjecanje specijaliziranih vještina i znanja u skladu s novim trendovima mediteranskog i svjetskog kulinarstva. Program se provodi uz sudjelovanje vrhunskih edukatora kao što su Željko Neven Bremec, Stevo Karapandža, Hrvoje Zirojević i drugi. Uz ovaj trening tu je i onaj za Ducasse program, iza kojeg stoji Alain Ducasse, glasoviti francuski kuhar, vlasnik nekoliko restorana s Michelinovom zvjezdicom.

U planu je i otvaranje Regionalnog centra kompetentnosti za splitsko-dalmatinsku regiju. Ovaj opsežni projekt je najavljen za sljedeću godinu, a namijenjen je daljnjem usavršavanju nastavnika kuharstva i učenika u ugostiteljskim školama. Chef Bremec veli kako i profesor kuharstva neizostavno treba nadogradnju, link na gastronomiju današnjice koju će prenijeti mladim naraštajima. Idući u tom smjeru u ŠKMER-u su napravili presjek postojećeg stanja sa željom podizanja kompetencije nastavnika kuharstva, slastičarstva i posluživanja u regiji, od Zadra do Dubrovnika.

Bremec ističe kako je najvažnije za kuhara steći odličan temelj, dobro naučiti bazično znanje. A kasnije uz stalno ponavljanje i stjecanje tih finih nijansi, priča se samo dograđuje. Uvijek napominje kako dobra kuhinja ne ovisi o vremenu i prostoru, njezina bit je dobro tehnički pripremljeno jelo. Tehnički dio je klasika posla na koju se nadovezuju nijanse.

Cijeli intervju dostupan je u PREMIUM DALMACIJI 2020. posebnom magazinu Slobodne Dalmacije.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Foto: ŠKMER

 

Vaši komentari