ŠKMER: Željko Neven Bremec na putu je do titule prvog hrvatskog doktora kuharstva
UHPA
Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.
Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.
Predsjednik udruge ŠKMER-a jedan je od najvećih hrvatskih gastronomskih edukatora

Željko Neven Bremec, jedan od najvećih hrvatskih gastronomskih edukatora, trenutno je na putu do titule prvog hrvatskog doktora kuharstva. U 23. godine rada u biografiji mu je zabilježen impresivan obrazovni niz i vrijedna zvanja. Razlog zbog kojeg ga kolege drže jednim od najpriznatijih domaćih, ali i stranih gastronomskih stručnjaka su i titule koje je stekao tijekom profesionalnog rada. Između ostalog, Željko je završio Hotelijerski fakultet, magistrirao je u Dubrovniku, u Švicarskoj je postao masterchef, magistar je poslovne ekonomije i ekonomist hotelijerstva.
Trenutno je predsjednik ŠKMER-a (Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija) u Splitu, u kojem, između ostalog, obnaša poslove voditelja i predavača na kuharskoj akademiji, koju pohađaju domaći i stranci. Uz to ima i važnu ulogu u organizaciji natjecanja iz područja ugostiteljstva. Više o njemu najbolje će reći njegovi kolege, primjerice doajen gastronomske scene Stevo Karapandža, koji otvoreno veli kako je počašćen što je imao prigodu surađivati s tako mladim, ali iskusnim, ambicioznim profesionalcem i najboljim nasljednikom Mira Bogdanovića, utemeljitelja ŠKMER-a.
Edukacija, usavršavanje, rad na sebi su stavke koje Bremec stalno ističe. Stoga je i pokrenut trening Mediterranean Culinary Arts program, namijenjen za profesionalne kuhare s najmanje tri godine radnog iskustva. Ovaj im trening omogućuje stjecanje specijaliziranih vještina i znanja u skladu s novim trendovima mediteranskog i svjetskog kulinarstva. Program se provodi uz sudjelovanje vrhunskih edukatora kao što su Željko Neven Bremec, Stevo Karapandža, Hrvoje Zirojević i drugi. Uz ovaj trening tu je i onaj za Ducasse program, iza kojeg stoji Alain Ducasse, glasoviti francuski kuhar, vlasnik nekoliko restorana s Michelinovom zvjezdicom.
U planu je i otvaranje Regionalnog centra kompetentnosti za splitsko-dalmatinsku regiju. Ovaj opsežni projekt je najavljen za sljedeću godinu, a namijenjen je daljnjem usavršavanju nastavnika kuharstva i učenika u ugostiteljskim školama. Chef Bremec veli kako i profesor kuharstva neizostavno treba nadogradnju, link na gastronomiju današnjice koju će prenijeti mladim naraštajima. Idući u tom smjeru u ŠKMER-u su napravili presjek postojećeg stanja sa željom podizanja kompetencije nastavnika kuharstva, slastičarstva i posluživanja u regiji, od Zadra do Dubrovnika.
Bremec ističe kako je najvažnije za kuhara steći odličan temelj, dobro naučiti bazično znanje. A kasnije uz stalno ponavljanje i stjecanje tih finih nijansi, priča se samo dograđuje. Uvijek napominje kako dobra kuhinja ne ovisi o vremenu i prostoru, njezina bit je dobro tehnički pripremljeno jelo. Tehnički dio je klasika posla na koju se nadovezuju nijanse.
Cijeli intervju dostupan je u PREMIUM DALMACIJI 2020. posebnom magazinu Slobodne Dalmacije.
Izvor: slobodnadalmacija.hr
Foto: ŠKMER