Loading...

Specijalizacije: Nematerijalna baština djelom školskog kurikuluma

05.10.2015
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine upisano je 12 hrvatskih dobara, a od Hrvatske, samo Kina, Japan i Južna Koreja imaju više upisanih dobara, rečeno je na radionici u Etnografskom muzeju Zagreb organiziranoj zbog unaprjeđenja suradnje receptivnih turističkih agencija s ključnim dionicima

Radionica, u sklopu koje su predstavljene mogućnosti uključivanja materijalne i nematerijalne kulture u programe turističkih agencija s naglaskom na školskim grupama, održana je u Etnografskom muzeju Zagreb u petak, 2. listopada 2015. godine.

Riječ je o prvoj radionici serije edukacija koje Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) organizira kako bi turističke agencije ostvarile i/ili unaprijedile suradnju s dionicima i institucijama ključnim za njihovo poslovanje.

Željka Jelavić, viša kustosica i voditeljica muzejske edukacije, predstavnike turističkih agencija upoznala je sa stalnim postavom muzeja i aktualnim zbirkama. Prezentirala je mogućnosti uključivanja programa Etnografskog muzeja u ponudu kulturnog turizma i školskih putovanja, a predstavila je i mogućnost likovnih radionica za djecu.

Radionicu i edukaciju predstavnici turističkih agencija okarakterizirali su kao zanimljivu, edukativnu i korisnu, a jačanje suradnje turističkih agencija s ključnim institucijama presudnim za razvoj posebnih oblika turizma.

„Povezivanje turističkih agencija s relevantnim institucijama je nužno za razvoj turizma, a naročito kulturnog turizma“, kazala je za uhpa.hr Tatjana Martinjaš iz agencije Etno Art Travel i sudionica radionice. Mišljenja je da je kulturni turizam more neiskorištenih potencijala koje treba prepoznati i aktivirati za ciljeve cjelogodišnjeg turizma, a za što je potrebno unaprjeđenje menadžerskih sposobnosti dionika.

Upoznavanje s kulturnim nasljeđem djelom je školskog kurikuluma, naglasila je Željka Jelavić tijekom radionice. Dodala je da stručno vodstvo Etnografskog muzeja prilagođava vođenje kroz postav ovisno o dobi djece, dok su predstavnici turističkih agencija zaključili da je potrebno dodatno animirati škole za ovakvu vrstu izvanškolske nastave i neformalne oblike učenja.

Anketa koju je UHPA provela, nakon održavanja radionice, pokazala je visoku razinu zadovoljstva predavačem i korisnošću radionice. „Veoma ugodno druženje s kolegama iz struke. Edukativna radionica s kreativnim elementima koja se svakako mogu uključiti u ponudu školskih izleta za osnovnoškolce“, jedan je od komentara koji su ostavili članovi u provedenoj anketi.

Udruga hrvatskih putničkih agencija tijekom listopada planira organizirati još dvije slične radionice o čemu će članove obavijestiti na vrijeme. Zainteresirani za suradnju s Etnografskim muzejom mogu se javiti na mail zjelavic@emz.hr ili na broj telefona 01/5507874.

Projekt se realizira uz podršku i sufinanciranje Ministarstva turizma.

 

Vaši komentari