Loading...

Srednjovjekovne svečanosti u Velikom Taboru 2014.

26.08.2014
Dvor Veliki Tabor
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Kroz tri subote u rujnu i ove će godine u Velikom Taboru oživjeti povijesni likovi, strašne borbe vitezova mačevima, renesansni dvorski plesovi kostimiranih dvorskih dama, nastupi dvorskih luda i žonglera uz mnoštvo dvorskih glazbenika.

Plemićki grad Veliki Tabor već više od 500 godina dominira zagorskim krajem. Njegove monumentalne zidine živo nam dočaravaju prošla vremena kada su ovdje gospodarili grofovi Celjski, Vitovci ili pak Rattkayi. Zidine Velikog Tabora skrivaju tajne svojih gospodara koje često nisu bile zabilježene u pisanim povijesnim izvorima. Najpoznatija priča koja se veže uz Veliki Tabor jest priča o Veroniki Desinićkoj. Prema ovoj usmenoj predaji, njeno je mrtvo tijelo zazidano u zid VelikogTabora a njezin duh i danas u dugim zimskim noćima luta gradom.

Srednjovjekovnim svečanostima u Velikom Taboru ponovno se vraćamo u daleku povijest. Kroz tri subote u rujnu i ove će godine u Velikom Taboru oživjeti povijesni likovi, strašne borbe vitezova mačevima, renesansni dvorski plesovi kostimiranih dvorskih dama, nastupi dvorskih luda i žonglera uz mnoštvo dvorskih glazbenika. Prezentirat će se ceremonije kažnjavanja kradljivaca uobičajne za plemićke gradove onog vremena kao i privođenje coprnica i mučenje na spravama za mučenje .

Pored zanimljivog programa oživljene povijesti, posjetitelji će moći sudjelovati u brojnim interaktivnim muzejskim radionicama te upoznati tradicionalne vještine i zanate. Naravno kao što je svaki plemićki grad imao svoje sajmene dane i u sklopu Srednjovjekovnih svečanosti u Velikom Taboru posjetitelji će moći razgledati stare vještine i zanate te kušati domaće kolače i vina domaćih vinara.

Više pročitajte na www.veliki-tabor.hr i www.mhz.hr

Vaši komentari