Loading...

Srpanj: Porast dolazaka i noćenja turista

05.09.2013
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Porast dolazaka i noćenja zabilježen je i na razini sedam mjeseci

U hrvatskim turističkim komercijalnim smještajnim objektima u srpnju je boravilo 1,2 posto više turista koji su ostvarili 1,8 posto više noćenja nego u istom mjesecu prošle godine, javlja HRT.

Dodaje se kako je porast dolazaka za 3,5 posto te noćenja za 3,1 posto zabilježen i na razini prvih sedam mjeseci, pokazali su prvi rezultati fizičkog turističkog prometa koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Više stranih gostiju

Prema  prvim rezultatima, u srpnju je bilo 1,2 posto više stranih turista i 2,2 posto više njihovih noćenja nego u istom lanjskom mjesecu.

Među strancima najveći udjel u noćenjima u srpnju od 17 posto imali su Nijemci, a potom Slovenci 13,6 posto te Česi s udjelom od 9,4 posto.

U strukturi noćenja stranih turista u srpnju slijede Poljaci s udjelom od 8,3 posto, Austrijanci sa 7,8 posto, Nizozemci sa 6,2 posto te Slovaci s udjelom od 5,4 posto.

Porast dolazaka i noćenja stranih turista statistika bilježi i u prvih sedam mjeseci ove godine. U dolascima porast za 4,2 posto, a u noćenjima za 3,7 posto u odnosu na razdoblje od siječnja do srpnja prošle godine.

Manje dolazaka domaćih gostiju u prvih sedam mjeseci

Prema prvim podacima DZS-a, u prvih sedam mjeseci domaćih je gostiju bilo 0,6 posto manje, a ostvarili su i 3,5 posto manje noćenja nego u istom razdoblju lani.

Samo u srpnju domaći turisti bilježe blagi rast dolazaka, za 0,7 posto u odnosu na srpanj prošle godine, ali njihovih je noćenja i nadalje bilo manje, u srpnju ove 3,7 posto manje nego u istom mjesecu prošle.

Podaci Državnog zavoda za statistiku odnose se na turističke dolaske i noćenja u komercijalnim smještajnim objektima bez nautičkih luka.

Vaši komentari