Loading...

SUD SIT obogatio turističku ponudu Dubrovačko-neretvanske županije

04.09.2015
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Uređeno je 100 kilometara biciklističko-pješačke staze, organiziran je niz studijskih putovanja i edukacijskih programa te je pokrenuta mrežna stranica s besplatnim multimedijalnim sadržajem čim su stvoreni preduvjeti za razvoj proizvoda turizma posebnih interesa

Uspjesi dvogodišnjeg projekta Održivi razvoj turizma posebnih interesa – SUD SIT, financiranog sredstvima Europske unije,  predstavljeni su jučer, 2. rujna, u Konavlima, na konferenciji za medije kojoj je prethodila kulinarska radionica konavoskih jela.

Cilj projekta bio je poticanje posebnih oblika turizma kao što su  biciklizam, gastronomija, enologija, avanturistički turizam i slično. Stoga je uređeno sto kilometara biciklističko-pješačke staze, realizirano je umrežavanje ključnih dionika turističke ponude te je pokrenuta mrežna stranica www.crossbordertourism.com na kojoj je dostupan besplatan multimedijalni sadržaj.

Specijalizirana web stranica za kreiranje programa specifičnih oblika turizma

„Na stranici se nalaze fotografije i videa koja se besplatno mogu koristiti za promidžbu  prekograničnog područja“, kazao je novinarima Luka Anđelinić, tajnik Udruge Agroturizam Konavle, prilikom predstavljanja specijalizirane SUD SIT stranice.

Osim toga, naglasio je Anđelinić, stranica donosi prijedlog 20 biciklističkih ili pješačkih ruta s GPS podacima na području Konavala i Tivta te popis agencija i agroturizama, a za one koji vole susrete 'u živo', u uredu Agroturizam Konavle, osigurane su karte, promotivni letci i ostali materijali potrebni za upoznavanje turističke ponude.

Novi održivi proizvodi za razvoj lokalne zajednice

Dragan Kostadinović, član Nadzornog odbora UHPA-e i pripadnik UHPA-inih agencija specijaliziranih za eno-gastro turizam govorio je o važnosti razvoja i promocije turizma za posebne interese kao što su eno-gastro i kulturni turizam.

 „Razvoj novih proizvoda dugotrajan je i zahtjevan proces koji zahtijeva koordinaciju svih turističkih dionika, ali to je jedini pravi put ako želimo održivi razvoj lokalne zajednice i  vjerne klijente koji nam se vraćaju“, poručio je Kostadinović .

Sličnog je mišljenja i Vlado Ilišković, predstavnik južne Dalmacije u Upravnom odboru UHPA-e, koji je poručio da  se 'samo partnerskim odnosom i zajedničkim nastupom na tržištu može potencijalne klijente upoznati s mogućnostima koje nudi regija te utjecati na produljenje boravka turista, ali i sezone'.

Konferencija je bila usmjerena na prezentaciju rezultata projekta te su predstavljeni zajednički uspjesi u povezivanju hrvatskih i crnogorskih poduzetnika.

Ukratko o projektu

Tko i gdje

Projekt prekogranične suradnje Hrvatska-Crna Gora provodio se na području Dubrovačko-neretvanske županije i Boke kotorske, a partneri na projektu su Udruga Agroturizam Konavle, Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije (DUNEA), Općina Tivat, Turistička Organizacija Tivat i JP Komunalno Tivat. Projekt je financirala Europska unija kroz Program prekogranične suradnje Hrvatska-Crna Gora.

Edukacije

Preko 250 osoba na osam radionica upoznato je i educirano je za razvoj održivih  proizvoda turizma posebnih interesa, a više od trideset poduzetnika iskoristilo je mogućnosti besplatnih individualnih online edukacija  o marketingu koja su držali strani i domaći stručnjaci.

Stara željeznica Ćiro – nova destinacija aktivnog turizma

Projekt je potaknuo i revitalizaciju nekadašnje uskotračne željeznice Ćiro te je dio od Vojskog Dola do Karasovića sada idealan za pješačenje i brdski biciklizam.

Studijska putovanja

Intenzivno se radilo i na promociji Konavala pa je organizirano studijsko putovanje stranih turoperatora specijaliziranih za turizam posebnih interesa te je postavljeno deset tabli i dva panela s informacijama o lokalnoj eno-gastro ponudi, znamenitostima i povijesti. 

Vaši komentari