Loading...

Svjetski dan turizma obilježava se 27. rujna

25.09.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Ovogodišnja tema je ”Turizam i ruralni razvoj”

Svake godine se 27. rujna pod okriljem UNWTO-a (Svjetske turističke organizacije) diljem svijeta obilježava Svjetski dan turizma (World Tourism Day). Datum obilježavanja odabran je prema danu kada je usvojen Statut UNWTO-a 1970. godine, što predstavlja svojevrsnu prekretnicu u povijesti turizma u svijetu.

Turizam i ruralni razvoj obilježit će ovogodišnji Svjetski dan turizma kako bi se istaknuo stvarni utjecaj i mogući potencijal turizma na održivi razvoj destinacija i gospodarstva.

Svim turističkim djelatnicima i turistima čestitam Svjetski dan turizma. Hrvatska po svojim bogatstvima, posebnosti i raznolikosti nezaobilazna je destinacija za sve koji „pune baterije“ prirodom. Zaštićena prirodna baština je pokretač održivog razvoja turizma i održivog ruralnog razvoja. Zaštitom baštine čuvamo i prepoznatljive mirise, boje, zvukove i okuse svih turističkih destinacija. Kvalitetni turistički proizvodi u ruralnim područjima poticaj su za rast poljoprivredne proizvodnje koja prati pojačanu potražnju za domaćim proizvodima. Samo uz kontinuiran trud i entuzijazam možemo Hrvatsku činiti uspješnom destinacijom, stoga Ministarstvo turizma i sporta nastavlja pružati podršku ljudima i krajevima koji žive od turizma, posebno u ruralnom prostoru i posebno u ovim izazovnim vremenima. Hrvatski turizam budućnosti je onaj u kojem se sve hrvatske destinacije razvijaju ravnomjernije, održivije i još uspješnije.“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Važno je naglasiti kako ove godine, po prvi puta u 40-godišnjoj povijesti Svjetskog dana turizma, službenu proslavu neće ugostiti jedna država članica UNWTO-a. Umjesto toga, nacije iz bloka Mercosur (Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, uz pridruživanje Čilea sa statusom promatrača) preuzet će ulogu zajedničkog domaćina. Ovaj sporazum o zajedničkom domaćinstvu prikazuje duh međunarodne solidarnosti koja se provlači kroz turizam i koju je UNWTO prepoznao kao ključnu za daljnji oporavak. Na žalost, zbog epidemioloških razloga, službena će se proslava održati virtualno.

Unatoč vrlo izazovnoj i neizvjesnoj godini obilježimo naš dan i usmjerimo svoje aktivnosti na bolje sutra i istražimo neotkrivenu Hrvatsku.

Sva aktualna zbivanja i informacije vezana uz ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana turizma možete pratiti i na linku ovdje.

Više o Svjetskom danu turizma pročitajte na mrežnim stranicama UNWTO-a.

Izvor i foto: UNWTO

Vaši komentari