Loading...

Tko može raditi i pod kojim uvjetima od 27.04.2020.

27.04.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Preporuke za gospodarske subjekte koji mogu započeti s radom

Danas je krenula prva faza popuštanja mjera uvedenih zbog epidemije koronavirusa te su mnogi poslovni subjekti krenuli s radom. Tako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio niz novih preporuka za sprječavanje infekcije u radnim i javnim prostorima za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa.

Preporuke za uslužne djelatnosti

Od 27.04.2020. omogućeno je otvaranje poslovnica turističkih agencija u okviru popuštanja mjera Vlade u kontekstu epidemije COVID-19.

Za otvaranje poslovnica moraju se poštivati epidemiološke mjere uz preporuke i upute o načinu provedbe mjera koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) na linku ovdje.

Obzirom da specifičnih uputa za djelatnost turističkih agencija nema, predlažem se da se prate upute o broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorima ovdje te ostale upute za dezinfekciju prostora i osiguravanje mjera zaštite dostupne na stranicama HZJZ.

Radi sprečavanja širenja infekcije u prostorijama poslovnih subjekata koji obavljaju uslužne djelatnosti (osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima), potrebno je osigurati fizički razmak među strankama te između stranaka i djelatnika poslovnog subjekta. Potrebno je također omogućiti dezinfekciju ruku strankama na ulasku u objekt te smanjiti bliski kontakt djelatnika koji rade u odvojenim smjenama.

Preporuke za rad u djelatnosti prijevoza putnika autobusima odnose na provedbu mjera prilikom prijevoza putnika autobusima tijekom epidemije koronavirusa radi zaštite vozača i  putnika u posebnom linijskom i povremenom prijevozu putnika. Većina preporuka higijenskih mjera može se primijeniti i na ostale oblike organiziranog cestovnog prijevoza. 

Upute za obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupina: restorani, barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma, konoba i klet) i catering objektima i objektima jednostavnih usluga uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera fizičke udaljenosti možete pronaći ovdje.

Sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupne su ovdje.

Podsjećamo da ne zaboravite prijaviti početak rada Poreznoj upravi. Obveznici fiskalizacije u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom dužni su dostavljati podatke o svim poslovnim prostorima u kojima se obavlja djelatnost, pa tako i podatke o radnom vremenu i radnim danima te privremenom zatvaranju ​poslovnih prostora. Podaci se dostavljaju elektroničkim putem korištenjem elektroničkog servisa Porezne uprave ePorezna ili iznimno podnošenjem obrasca nadležnoj ispostavi Porezne uprave i to prije nastupa promijenjenih okolnosti.

Također, želimo skrenuti pažnju i na odluku Stožera civilne zaštite RH  o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i sportskih i kulturnih događanja u kojoj stoji kako su poslodavci obavezni organizirati rad od kuće gdje je moguće, otkazati sastanke ili organizirati održavanje sastanaka na daljinu, otkazati službena putovanja izvan države osim prijeko potrebnih te zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu temperaturu i smetnje s dišnim organima.

Izvor: HZJZ i Koronavirus.hr

Foto: HZJZ

 

 

Vaši komentari