Loading...

Tomas Zagreb: Većina turista dolazi individualno

17.09.2013
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Samo 20 posto gostiju, koji su 2012. posjetili glavni grad Hrvatske, koristilo je usluge turističkih agencija, pokazalo je istraživanje koje je proveo Institut za turizam

Zagreb je grad kroz koji se prolazi, ali koji se ne pamti, bio je zaključak prvog Tomas Zagreb istraživanja provedenog 1998. godine. Slika turističkog Zagreba danas je bitno drugačija, rečeno je na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja Tomas Zagreb: Stavovi i potrošnja posjetitelja Zagreba.

Posljednjih godina u Zagrebu je izražen porast smještajnih kapaciteta, pogotovo hostela, a stalno raste i potražnja za Zagrebom u ljetnim mjesecima. Tako je od 1998. do 2012. godine udio noćenja u dva ljetna mjeseca povećan s 12 na 20 posto, kazala je Zrinka Marušić s Instituta za turizam prilikom predstavljanja rezultata.

Zagreb u najvećoj mjeri posjećuju gosti između 26 i 45 godina, a razlozi dolaska su poslovni (42%) ili zbog novih iskustava i doživljaja (30%). Većinom su visokoobrazovani i u prosjeku troše 111 eura dnevno.

Prošle 2012. godine većina gostiju došla je u samostalnoj organizaciji, tek 20 posto turista ili svaki peti, Zagreb su posjetili preko turističkih agencija, a od onih koji su se odlučili koristiti usluge turističkih agencija ¾ kupovalo je paket aranžmane, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje Tomas Zagreb za Turističku zajednicu Grada Zagreba (TZGZ) proveo je Institut za turizam, a detaljno istraživanje može se pronaći na službenim stranicama Instituta. Na predstavljanju rezultata istraživanja, uz Zrinku Marušić, sudjelovala je i Sanda Čorak s Instituta za turizam, Milan Bandić, gradonačelnik i predsjednik TZGZ-a te Amelia Tomašević, direktorica TZGZ-a.(np)

 

Vaši komentari