Loading...

Travelife ocijenjen najvišim ocjenama

17.07.2015
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) osigurala je održivost projekta Travelife i nakon što službeno završi financiranje projekta iz europskih fondova, pokazuje analiza završnog izvješća o projektu

Agencija za mobilnost i programe Europske unije izvijestila je o rezultatima provedbe EU projekta „Obuka i certificiranje društveno odgovornog poslovanja u turizmu - CSR TOUR“ u sklopu kojeg je Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) provela implementaciju društveno odgovornog poslovanja u turizmu - Travelife.

Projekt je trajao preko dvije godine, a u Hrvatskoj se Travelifeu priključilo stotinjak agencija čijih oko 90 djelatnika posjeduje certifikat „Travelife Sustainability Manager“ što predstavlja dobre temelje da projekt nastavi proizvoditi kvalitetne rezultate i ubuduće. U Hrvatskoj je 13 agencija s Travelife Partner certifikatom, a očekuje se da će do kraja godine broj certificiranih agencija dosegnuti dvadeset.

Naime, analizom završnog izvješća utvrđeno je da je projekt proveden uspješno, odnosno dodijeljena mu je ocjena 9, od mogućih 10. „Navedenom ocjenom ocjenjuju se projekti u kojima su planirani rezultati i ciljevi projekta ispunjeni te se smatra kako će biti osigurana održivost rezultata projekta i nakon EU sufinanciranja“, stoji u analizi završnog izvješća o projektu Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Zadovoljstvo realizacijom projekta izrazio je i predsjednik UHPA-e Boris Žgomba koji je kazao kako su visoke ocjene za projekt Travelife još jedan pokazatelj da organizacijska struktura Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) uspješno realizira i upravlja zahtjevnim EU projektima, a što su u više navrata potvrdili i projektni partneri iz Nizozemske, Velike Britanije, Poljske, Grčke i Latvije.

U analizi izvješća dodaje se i da je projekt implementiran na vrlo dobroj razini, a da je interes koji su za njega pokazali  turistički dionici premašio početno očekivane rezultate projekta. Time je, stoji u analizi, ostvarena  prilagodba različitih alata društveno odgovornog poslovanja na najbolji način.

„Turističke agencije, članice UHPA-e, perjanice su društveno odgovornog poslovanja (DOP) u  hrvatskom turizmu te su prepoznale nužnost ove politike poslovanja za uspješan budući razvoj turizma, a putem projekta Travelife educirali su i osvijestili zaposlenike koji će, siguran sam, utjecati na pozitivne promjene u društvu“, izjavio je predsjednik UHPA-e.

Poručio je članovima UHPA-e da u b2b i b2c komunikaciji ističu društveno odgovorno poslovanje i certifikate te im je zahvalio što su prepoznali i svojim aktivnostima omogućili uspješnu realizaciju i održivost projekta.

Aktivno uključivanje dionika i svih relevantnih skupina je primijećeno tijekom cijele provedbe projekta te se očekuje da će se postavljeni temelji projekta Travelife nastaviti razvijati i donositi kvalitetne rezultate i u budućnosti, zaključuje se u analizi.

Podsjetimo, Travelife je vodeća inicijativa za osposobljavanje, upravljanje i certificiranje turističkih tvrtki koje su posvećene održivom razvoju. Vidljivo je kako sve veći broj vodećih turoperatora prihvaća i primjenjuje načela društveno odgovornog poslovanja u turizmu. Projekt „Obuka i certificiranje društveno odgovornog poslovanja u turizmu - CSR TOUR”  za uvođenje Travelifea, pokrenut je od strane UHPA-e, a financirala ga je Europska komisija kroz Program za cjeloživotno učenje, Leonardo da Vinci – Prijenos inovacija. Projekt je bio sufinanciran od strane Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge i Ministarstva turizma.(np)

CSR TOUR – koristi za članove:

 • Besplatna certifikacija društveno odgovornog poslovanja Travelife Partner.
 1. Besplatno dostupni međunarodno priznati osobni certifikati za sve djelatnike u agenciji i vanjske suradnike (vodiči).
 2. Travelife materijali mogu biti korišteni za ISO 14001 certifikaciju.
 3. Online obrazovni program o održivom turizmu i društveno odgovornom poslovanju.
 4. Dostupni materijali za obuku: prezentacije, priručnici, videomaterijali, online ispit.
 5. Besplatno korištenje online alata za upravljanje sustavom društveno odgovornog poslovanja.
 6. UHPA radna skupina za održivi turizam (23 člana) unutar koje se distribuiraju primjeri dobre prakse i edukativni materijali
 7. Promidžba članova kroz isticanje primjera dobre prakse članova (15 newslettera prema više od 250 agencija u četiri zemlje)
 8. Prikupljeno preko 80 primjera dobre prakse društveno odgovornog poslovanja od čega je 26 primjera dobre prakse članova UHPA-e
 9. Svi prikupljeni primjeri objavljeni u brošuri o društveno odgovornom poslovanju turističkih agencija i distribuirani prema preko 500 agencija u EU i 11 europskih obrazovnih institucija
 10. Primjeri dobre prakse su praktični primjeri i inspiracija za održivo poslovanje turističkih agencija
 11. Promocija kroz medije – objava vijesti o certificiranju i razgovora sa predstavnicima certificiranih agencija – uhpa.hr, UHPA newsletteri, UHPA stručna revija, UT, Poslovni turizam, mint.hr, održivi.turizam.hr, Facebook....

CSR TOUR – rezultati članova:

 • 26 primjera dobre prakse članova UHPA-e
 • 112 članova registriranih u Travelife sustavu.
 • 74 agencija u Travelife Engaged fazi.
 • 27 agencija iskazalo interes za stjecanje Travelife Partner certifikata i prijavilo se za konzultacije za certificiranje.
 • 13 agencija s Travelife Partner certifikatom.
 • 97 djelatnika turističkih agencija steklo je Travelife Sustainability Manager certifikat i usvojilo vještine potrebne da kao koordinatori održivosti implementiraju društveno odgovorno poslovanje.

Idući koraci:

 • Održavanje Travelife konzultacija/prezentacija u svrhu podrške za stjecanje Travelife Partner certifikata (besplatno za članove)

 1. Auditi i certificiranje članova UHPA za Travelife Partner certifikat

 2.  Distribucija primjera dobre prakse i obrazovnih materijala unutar UHPA radne skupine za održivi turizam

 3. Organizacija edukacija o održivom turizmu

Vaši komentari