Loading...

Trideset godina NP Krka i 10 godina članstva u UHPA-i

26.01.2015
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

U trideset godina postojanja Nacionalni park Krka postao je jedna od najpoznatijih hrvatskih destinacija koju svake godine posjećuje sve više domaćih i stranih gostiju, poručio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlovi

Nacionalni park Krka proglašen je 24. siječnja 1985. godine zbog geomorfološke, hidrološke i pejsažne vrijednosti krajolika, te ove godine slavi okrugli, trideseti rođendan, a u pridruženo članstvo UHPA-e ušao je prije deset godina, 17. siječnja 2005 godine.

Zmajlović: Nastavljamo s ulaganjem u infrastrukturu

U trideset godina postojanja Nacionalni park Krka postao je jedna od najpoznatijih hrvatskih destinacija koju svake godine posjećuje sve više domaćih i stranih gostiju. To je važno za stanovništvo Šibensko-kninske županije kojem se s rastom broja posjetitelja parka pružaju nove poslovne prilike i stvaraju preduvjeti za nova radna mjesta. Zbog toga ćemo nastaviti s održivim razvojem parka i ulaganjima u njegovu infrastrukturu. Trenutno se radi na projektima uređenja posjetiteljskog centra u bivšoj vojarni Puljane i ulaza Lozovac vrijednih 110 milijuna kuna', izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom 30. rođendana Nacionalnog parka Krka.

Oziđana pećina

Park posljednjih godina bilježi rast gostiju te su pokrenuti brojni projekti s ciljem jačanja posjetiteljske infrastrukture parka da bi se rasteretili najposjećeniji dijelovi parka. Ljetos je za posjetitelje otvorena Oziđana pećina u sklopu poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, čime je park dobio novu lokaciju koja će privući brojne posjetitelje, navodi se u priopćenju za javnost.

Za vojarnu Puljanima 40 mil. kuna

'Nacionalni park Krka izrastao je u jedan od najuspješnijih parkova Hrvatske, vodeći se pritom svojom osnovnom dužnošću – zaštitom, očuvanjem i unapređenjem prirode i kulturnopovijesne baštine. Ponosni smo na sve projekte koje smo otada proveli, a posebno na one koje smo realizirali proteklih godina te koje nastavljamo u suradnji s brojnim institucijama, na korist Parka i lokalne zajednice u kojoj egzistira', naglasio je v.d. dužnosti ravnatelja Nacionalnog parka Krka Damir Dunđer.

U narednom razdoblju u NP Krka realizirat će se dva velika projekta, uređenje posjetiteljskog centra u Puljanima i ulaza Lozovac. Projekt uređenja posjetiteljsko-edukacijskog centra u bivšoj vojarni u Puljanima vrijedan je 40 milijuna kuna i prijavljen je za financiranje iz EU fondova. U bivšim vojnim objektima u Puljanima uredit će se posjetiteljski centar, škola u prirodi namijenjena najmlađim uzrastima, smještajni objekt kapaciteta 38 ležajeva i prateći sadržaji. U tijeku je izrada potrebne dokumentacije i za projekt uređenja prihvatnog centra Lozovac, kao jednog od glavnih ulaza u NP Krka. Projekt je vrijedan 70 milijuna kuna i biti će prijavljen za financiranje iz EU fondova. Također, potpisan je ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za građevinske radove za objektu "Lugareva kuća" vrijedne nešto više od milijun kuna.

Strategija Ministarstva je stavljanje zaštićenih područja u funkciju održivog razvoja, koji ne ugrožava temeljne fenomene, ali omogućuje razvoj cijele regije. U protekle tri godine su pokrenuti ili dovršeni projekti ulaganja u zaštićena područja Hrvatske vrijedni gotovo 200 milijuna kuna, a pripremaju se projekti od gotovo 600 milijuna kuna koji idu na prijavu za EU fondove, zaključuje se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode. 

Foto: np-krka.hr

Vaši komentari