Loading...

U 2019. zabilježen porast turističke potrošnje od 20 %

09.01.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Turisti danas troše 97 eura po osobi, što je 18 eura više no 2017. godine

Hrvatska je završila turističku godinu s 5 % više turista i 2 - 3 % više noćenja. Kao posebno značajno ministar Cappelli izdvojio je porast potrošnje, koja je u 2019. godinini narasla na 97 eura po turistu, u odnosu na 2017. godinu kada je iznosila 79 eura.

Potrošnja je najviše porasla u hotelima koji su već došli na prosjek od 144 eura potrošnje, privatni smještaj je na 94 eura po gostu u prosjeku, dok je u kampovima potrošnja oko 62 eura.

"Turisti sve više troše u Hrvatskoj, a  dolaze nam najviše osobe u dobi između 30 i 50 godina koje prosječno zarađuju više od 3,5 tisuće eura", rekao je ministar pozivajući se na rezultate istraživanja koje je prvi put provedeno na razini cijele Hrvatske.

U Zagrebu je prosječna potrošnja po gostu 200 eura i značajno je veća nego na obali, što ministar objašnjava time da u glavni grad dolazi druga vrsta gostiju koji borave kraće, svega 2 do 3 dana.

Ministar Cappelli u novoj 2020. godini očekuje daljnji porast turističke potrošnje čemu bi trebala pridonijeti i Hrvatska turistička kartica na koju će poslodavci moći radnicima uplaćivati maksimalno 2500 kuna namijenjenih za potrošnju u domaćem ugostiteljstvu i turizmu. Cappelli je uvjeren da će ona značajno povećati turistički promet naročito na kontinentu. Vrijedit će četiri godine, a poslodavac će, za uplaćeni iznos na karticu, biti rasterećen plaćanja bilo kakvih poreza.

Više pročitajte ovdje.

Izvor i foto: Ministarstvo turizma

 

Vaši komentari