Loading...

U devet mjeseci preko 100,8 milijuna noćenja

11.10.2018
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Predstavljeni rezultati turističkog prometa u prvih devet mjeseci 2018. godine

Na održanoj sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice članovima Vijeća su predstavljeni rezultati turističkog prometa u prvih devet mjeseci 2018. godine. 

Prema podacima sustava eVisitor u Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kraja rujna ostvareno 18 milijuna dolazaka te 100.8 milijuna noćenja.  Najviše noćenja ostvareno je u Istri, čak 27.5 milijuna, dok je u Zagrebu ostvareno 1.9 milijuna noćenja. Top destinacije u prvih devet mjeseci po kriteriju ostvarenih noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Medulin i Split.

Na nacionalnoj razini tijekom prvih devet mjeseci najviše je noćenja ostvareno s tržišta Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske i Češke.

Zadivljujući podatak je što je u rujnu ostvareno 2.3 milijuna dolazaka i 13.3 milijuna noćenja što u usporedbi s kolovozom 2017. godine predstavlja porast od 8% u dolascima i 2% u noćenjima.

„Pozitivne trendove imamo na razini cijele godine, a u prilog tome idu i ovi statistički podaci o dolascima i noćenjima, posebice dvoznamenkasti rast u drugoj polovici rujna kada više ne prevladava motiv dolaska „sunce i more“ što je još jedna potvrda kako je naša zemlja prepoznatljivija destinacija s raznolikom ponudom tijekom čitave godine. Ono što radije naglašavam jesu podaci o povećanju turističke potrošnje, odnosno ostvareni prihodi gdje smo prvi put u prvom polugodištu premašili iznos od tri milijarde eura. Naš turizam je kvalitetan i važan za cjelokupno gospodarstvo stoga je bitno i zakonskim okvirom omogućiti daljnji njegov napredak - u proceduri smo donošenja reformskog paketa turističkih zakona kojim će sustav biti decentraliziran, depolitiziran, s jačom profesionalizacijom i doprinosom ravnomjernom razvoju“ istaknuo je Gari Capelli, ministar turizma RH i predsjednik Hrvatske turističke zajednice.

 

Više pročitajte ovdje.

Izvori: MINT

 

Vaši komentari