Loading...

U Hrvatskom zagorju otvoren Muzej Radboa

10.07.2017
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Stalni postav Muzeja čine tri zbirke: geološka, rudarska i arheološka

Radobojski lokalitet od iznimne je značajnosti za kulturni i turistički razvitak ove regije, te za promociju kulturne i prirodne baštine Hrvatske pa tako, otvorenjem Muzeja Radboa, Radoboj postaje nezaobilazna kulturno-turistička destinacija Hrvatskog zagorja.

U stalni postav Muzeja uvrštene su tri zbirke; geološka, rudarska i arheološka, sačinjene od vrijednih prirodnih i kulturnih eksponata pronađenih na ovom području. Multimedijskim sadržajima na moderan i interaktivan način prikazane su kulturne i prirodne vrijednosti koje su ovdje pronađene.

Muzej ujedno predstavlja idealno mjesto za odgojno-obrazovne aktivnosti koje bi se mogle ostvarivati putem izvanučioničke nastave, školskih izleta i terenske nastave, a ima veliki potencijal u razvoju zavičajne povijesti i šire, jer predstavlja sva bogatstva jedne male zagorske Bajke na dlanu.

Radoboj je u 19. st. postao industrijsko i znanstveno središte zahvaljujući jedinstvenom nalazištu sumpora i ugljena te vrijednim fosilnim i arheološkim nalazima. Na tom području otkriveno je 10-ak arheoloških nalazišta iz različitih razdoblja ljudske prošlosti, te se od 2013. godine u Radoboju provode moderna arheološka istraživanja, poput arheoloških terenskih pregleda i iskopavanja, kojima je prikupljena većina predmeta izloženih u stalnom postavu.

U pripremi su i novi projekti kojima bi u skoroj budućnosti dodatno valorizirali kulturno prirodni potencijal ovog područja, a potrebno je spomenuti i hižu zagorskih štruklja, hižu vinove loze, kulturni centar „Sida Košutić“, arheološki park Strahinjščica te mnoge druge zanimljive sadržaje.

Više informacija o muzeju potražite ovdje i na službenim stranicama.

 

Izvor i foto: Muzej Radboa za muzejsku djelatnost

Vaši komentari