Loading...

U rujnu ostvaren značajan turistički promet i prihodi

01.10.2021
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Ostvareno je 81% dolazaka i 94% noćenja u odnosu na rujan 2019.

U Hrvatskoj je u rujnu 2021. ostvareno 1,9 milijuna dolazaka i 12 milijuna noćenja, odnosno 245% više dolazaka i 147% više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine. Pritom su strani turisti ostvarili 10,8 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 1,2 milijuna noćenja. Prvi su to podaci sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru. U usporedbi s rezultatima 2019., u rujnu ove godine ostvareno je 81% dolazaka i 94% noćenja ostvarenih u rujnu 2019.

Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i  Primorsko-goranskoj županiji. Destinacije koje su privukle najviše posjetitelja su Dubrovnik, Split i Rovinj. Gledano prema tržištima, u rujnu je najviše turista došlo iz Njemačke, Austrije, Poljske, Slovenije, Češke i Ujedinjenog Kraljevstva.

„Nakon izvrsnih ljetnih mjeseci, Hrvatska je nastavila u posezoni ostvarivati odlične rezultate. S više od 12 milijuna noćenja ostvarenih u rujnu dosegnuli smo čak 94% prometa iz rujna 2019. Posebno smo zadovoljni rujanskim financijskim pokazateljima odnosno vrijednošću fiskaliziranih računa u turističkim djelatnostima, koja je za 18% veća nego u rujnu 2019., dok je na razini godine njihova vrijednost iznosila više od 21 milijardu kuna što je oko 88% vrijednosti iz prvih devet mjeseci 2019. Vjerujem da će se pozitivni trendovi nastaviti i u narednom razdoblju te da će značajan doprinos tome dati i akcija „Mjesec hrvatskog turizma“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, kampovima i hotelima.

„Vrlo dobri turistički trendovi nastavljeni su i nakon glavnih ljetnih mjeseci što potvrđuju i rezultati ostvareni u rujnu. Naime, u kampovima je u rujnu ostvaren rast od 25%  u noćenjima u odnosu na rujan rekordne 2019., u objektima u domaćinstvu rast od 3%, dok se hoteli nalaze na oko 77% rezultata iz rujna 2019. Najave za listopad su također dobre, a vrlo dobre rezultate očekujemo i od akcije „Mjesec hrvatskog turizma“ u sklopu koje svi hrvatski građani i inozemni gosti tijekom cijelog mjeseca mogu koristiti brojne turističke proizvode i usluge po sniženim cijenama“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, ponovno pozvavši sve na odgovorno ponašanje i pridržavanje svih epidemioloških mjera.

U prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj ostvareno je 12,6 milijuna dolazaka i 80 milijuna noćenja, odnosno 70% više dolazaka i 53% više noćenja nego u prvih devet mjeseci 2020. U usporedbi s prvih devet mjeseci 2019., u ovoj godini je u prvih devet mjeseci ostvareno 67 % dolazaka i 78% noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2019. U ovoj godini dosad su najviše noćenja ostvarili gosti iz Njemačke, zatim slijede domaći turisti, gosti iz Slovenije i Poljske. Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj te u Primorsko-goranskoj županiji, dok su najpopularnije destinacije bile Rovinj, Poreč te Medulin.

Više pročitajte ovdje.

Izvor i foto: HTZ

 

Vaši komentari