Loading...

U Zagrebu održan seminar - Potencijali i izazovi pristupačnog turizma

18.11.2016
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Cilj seminara je stvaranje preduvjeta za održivi razvoj pristupačnog turizma u gradu Zagrebu

U srijedu, 16. studenoga 2016., u hotelu Westin Zagreb održan je edukacijski seminar pod nazivom „Potencijali i izazovi pristupačnog turizma“.

Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) organizirala je seminar zajedno s putničkom agencijom TravAbled, prvom hrvatskom agencijom specijaliziranom za putovanja osoba s invaliditetom. Ovo nije prvi put da je TZGZ poduprla projekt čiji je cilj proširenje ponude za turiste s invaliditetom, a namijenjen je, prije svega, pružateljima smještaja s ciljem poticanja interesa za prilagodbom zagrebačkih hotela i hostela gostima s invaliditetom. Suradnjom ovog tipa potiče se stvaranje preduvjeta za održivi razvoj pristupačnog turizma u gradu Zagrebu, a istaknuta je i važnost sustavnog pristupa i buduće standardizacije za sveukupni hrvatski turizam.

Na seminaru je naglašeno da u svijetu ima milijardu osoba s invaliditetom od kojih 300 milijuna često putuje i to uvijek u pratnji barem jedne osobe, što udvostručuje potencijal tržišta namijenjenog toj ciljanoj skupini.

Također su istaknuti brojni problemi s kojima se na svojim putovanjima susreću osobe s invaliditetom, kao i izazovi na koje nailaze putničke agencije i pružatelji usluga usmjereni na stvaranje pristupačne ponude.

Više puta je naglašeno i da je pristupačni turizam sveobuhvatan i inkluzivan, da vodi računa i o potrebama privremeno ozlijeđenih, obitelji s malom djecom, starijih osoba i osoba s poteškoćama u kretanju te da pristupačnost zbog svoje univerzalnosti višestruko koristi svima i donosi veliku dobit, osobito u ekonomski najrazvijenijim turističkim odredištima.

Seminaru se odazvalo 40-ak sudionika, a zaključeno je da su ovakve i slične edukativne manifestacije ključne za stvaranje daljnjeg razvoja pristupačnog turizma, kako u Zagrebu tako i u ostatku Hrvatske.

Vaši komentari