Loading...

Ugostitelji spremni za novu stopu PDV-a od 1. siječnja

02.01.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

U sklopu četvrtog kruga porezne reforme stopa PDV-a snižena na 13 % za hranu i slastice

Od početka 2020. godine u sklopu četvrtog kruga porezne reforme stopa PDV-a od 25 % snižena je na 13 % za obračunavanje pripremanja i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata. Za ugostiteljske usluge koje se odnose na sva pića - alkoholna i bezalkoholna, vino i pivo - i dalje će se primjenjivati stopa PDV-a od 25 %.

"Iznos PDV-a se umanjuje, ali krajnje cijene ostaju iste. Ugostitelji su softverski spremni za promjene PDV-a s obzirom na to da se softver i cijene u blagajnama mijenjaju i tijekom godine u određenim dijelovima sezone, prilagođavanje softvera za fiskalizaciju računa s novim PDV-om ne traži neke veće investicije", poručio je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.

Procjenjuje se da će stopa od 13 % na hranu i slastice utjecati na smanjenje prihoda državnog proračuna za oko 900 milijuna kuna godišnje, a hoće li ta snižena stopa utjecati i na cijene ili pak na plaće i investicije odlučit će sami ugostitelji.

Medak podsjeća da je još 2002. Europska unija definirala pivo, vino, prirodne sokove i vodu kao prehrambene proizvode te će ugostitelji, kako najavljuje, ustrajati da ti proizvodi budu uključeni u poreznu reformu. Predložene izmjene, upozorava Medak, isključuju 70% ugostitelja, većinom kafića, koji će čak osjetiti veće troškove u poslovanju zbog većih trošarina.

"Plaćamo najveći porez u Europi. Nedopustivo je da se čak 90 % vina i piva koje serviramo u Hrvatskoj i koje je je iz domaće proizvodnje, oporezuje po tako visokoj stopi. Uračunamo li u to još i 3 % poreza na potrošnju, znači da je ukupna stopa 28 % te bi stoga i te proizvode trebalo oporezivati po sniženoj stopi od 13 %. Ako ovo porezno rasterećenje ne obuhvati i kafiće, nismo riješili taj problem jer će njima konkurentnost i dalje padati", smatra Medak.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: Ministarstvo turizma

Foto: Ministarstvo financija

 

Vaši komentari