Loading...

UHPA: Očekujemo hitno rješavanje otvorenih pitanja posebnog postupka oporezivanja

18.02.2015
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Odgovarajuće primjene posebnog postupka oporezivanja putničkih agencija od kritične su važnosti za daljnji razvoj hrvatskog turizma. Nažalost, nedovoljno promišljena rješenja mogu ugroziti poslovanje domaćih agencija i dovesti do preseljenja dijela agencijskih operacija u susjedne zemlje

Hrvatske receptivne putničke agencije sudjeluju u dovođenju praktički svakog četvrtog turista u Hrvatsku. Kod hotelskog smještaja, gotovo svakog drugog gosta dovode domaće receptivne agencije i to prvenstveno u pred i posezoni. Zbog toga je pitanje odgovarajuće primjene posebnog postupka oporezivanja putničkih agencija od kritične važnosti za dalji razvoj hrvatskog turizma. Nažalost, nedovoljno promišljena rješenja mogu ugroziti poslovanje domaćih agencija i dovesti do preseljenja dijela agencijskih operacija u susjedne zemlje izvan granica EU

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) ponovno je početkom ove godine pozvala ministre financija i turizma da hitno usklade objavljene upute Porezne uprave s uobičajenom praksom turističkih agencija u Hrvatskoj i u drugim članicama EU.

Naime, uputa objavljena početkom siječnja ove godine nije do kraja riješila sva otvorena pitanja i stvorila je nove nedoumice. Istovremeno, prema informacijama iz ECTAA-e kojima raspolaže UHPA, uz minimalnu promjenu teksta upute moguće je trajno i kvalitetno riješiti ovaj problem. „Pozivamo Ministarstvo financija i Ministarstvo turizma da u veoma kratkom roku, a najkasnije tijekom idućeg tjedna, usklade aktivnosti za rješenje problematike oporezivanja putničkih agencija. Model rješenja je ponuđen u oba Ministarstva te je u suglasnosti sa hrvatskim i europskim propisima. Trenutno stanje nas stavlja u situaciju da sa veoma velikom dozom sigurnosti možemo reći da će rezultati biti ispod svih razina turističkog prometa i da je šteta već sada nanesena, a u idućem će razdoblju, ukoliko se naravno ne promjeni gore navedeno, biti ogromna“, kazao je predsjednik UHPA-e Boris Žgomba.

Posebni postupak oporezivanja putničkih agencija dio je pravne stečevine EU i implementiran je u naš pravni i porezni sustav. Iako ne postoji mogućnost primjene snižene stope PDV-a, u operativnoj primjeni posebnog postupka nacionalne porezne vlasti imaju priličnu autonomiju. U tom smislu se UHPA zalaže da se u Hrvatskoj primjenjuje onaj model koji neće dovesti receptivne turističke agencije u tržišno nepovoljniji položaj. To se posebno odnosi na agencije koje se bave organizacijom poslovnih putovanja i kongresa te putničke agencije koje na veliko prodaju domaće smještajne kapacitete. Nažalost, nedavno objavljena uputa upravo posljednje dvije skupine putničkih agencija stavlja u vrlo nepovoljan poslovni položaj, a što nisu učinile mnoge druge države članice EU nakon posljednjih odluka Europskog suda pravde.

Podsjećamo da je UHPA tijekom 2014. višekratno upozoravala Poreznu upravu Ministarstva financija, Ministarstvo turizma i Odbor za turizam Hrvatskog sabora o problemima primjene posebnog postupka oporezivanja, a i nudila odgovarajuće rješenje za isto. Bez prave upute, turističke agencije su tijekom 2014. godine primjenjivale različite modele, a koji su proizlazili iz prethodne upute objavljene sredinom 2013. godine. Istovremeno, UHPA je predlagala i rješenja vezana uz problem oporezivanja stranih autobusera zbog kojeg su mnoge domaće agencije otežano poslovale sa svojim stranim partnerima, a za kojeg još uvijek nema zadovoljavajućeg rješenja u skladu s praksom drugih država članica EU.

Vjerujemo da će se uz malo dobre volje sudionika i kvalitetne pripreme iznaći najbolje rješenje za ovaj ogromni problem koji gotovo onemogućava rad putničkih agencija u Hrvatskoj.

Vaši komentari