Loading...

UHPA: Zbog novog Pravilnika školske ekskurzije pod upitnikom

15.10.2014
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Iako novi Pravilnik regulira tržište vrijedno sto milijuna kuna, broj putovanja učenika mogao bi se znatno smanjiti jer osnivači škola neće moći plaćati dnevnice za nastavnike, rečeno je na UHPA-inoj konferenciji za medije. Boris Žgomba, predsjednik UHPA-e stoga je apelirao da nadležna ministarstva iznađu rješenja

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) prošli tjedan održala je konferenciju za medije povodom primjene Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole. Iako je UHPA pozdravila donošenje Pravilnika, istovremeno je na konferenciji za medije iskazana zabrinutost zbog pojedinih stavki.

Jedna od takvih stavki je i ona koja predviđa da troškove dnevnica nastavnika na školskim izletima, ekskurzijama i drugim odgojno-obrazovnim aktivnostima izvan škole snose osnivači (županije i gradovi), iako pojedini ne raspolažu dostatnim sredstvima.

 „Školska putovanja samo na području Hrvatske vrijedna su oko 100 milijuna kuna te se oko 200 tisuća noćenja ostvaruje izvan glavne sezone. Stoga apeliramo na Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta te Ministarstvo turizma da iznađu rješenje kako bi svi učenici ostvarili program izvanučionike nastave, a da se ne ugrozi vrijednost industrije školskih putovanja“, kazao je predsjednik UHPA-e Boris Žgomba.

Subvencioniranje dnevnica

Pri tome je apelirao na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da pronađe sredstva za nadoknade dnevnica nastavnicima te je pozvao i Ministarstvo turizam da se uključi sa svojim resursima te pomogne da se taj problem riješi.

„Pojedini osnivači ne raspolažu dostatnim sredstvima, a rezultat toga će biti da se školska putovanja neće organizirati, što će utjecati i na turističku bilancu u 2015., ali imat će i za posljedicu neujednačeno obrazovanje“, upozorio je Jurica Glavina, voditelj UHPA-ine radne skupine za školska putovanja.

Predsjednik UHPA-e pohvalio je odredbu u Pravilniku kojom se dopuštaju ekskurzije u nastavne dane, odnosno u predsezoni i posezoni kada su, kako je kazao, aranžmani 20 posto jeftiniji, što dosad nije bio slučaj te su se putovanja učenika organizirala krajem kolovoza i početkom rujna.

Predstavljena brošura specijalista za školska putovanja

UHPA je također predstavila brošuru „Turističke agencije specijalisti za školska putovanja 2014./2015.“ koja donosi popis 32 agencije koje potpisuju odgovarajuće kriterije i etički kodeks. Sve agencije navedene u brošuri zadovoljile su vrlo visoke kriterije specijalizacije i predstavljaju najbolju ponudu organizatora školskih putovanja u Hrvatskoj te ih UHPA preporuča kao poželjne partnere za realizaciju različitih oblika školskih putovanja, rečeno je na konferenciji.

„Naše specijalizirane turističke agencije nisu jednostavno došle do statusa specijalista za školska putovanja već su svoje kompetencije morale dokazati, a time i svoju profesionalnost u pružanju usluga izleta i ekskurzija za školska i omladinska putovanja“, poručio je predsjednik UHPA-e.

Dodao je kako je brošura izašla u nakladi od 3600 primjeraka te će se distribuirati svim osnovnim i srednjim školama, fakultetima, županijskim uredima za obrazovanje, udrugama ravnatelja osnovnih i srednjih škola te Agenciji za odgoj i obrazovanje. (np)

Vaši komentari