Loading...

UK ukida karantenu za cijepljene putnike iz Europe i SAD-a

29.07.2021
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Odluka stupa na snagu 2. kolovoza

Vlada Velike Britanije na svojim je službenim stranicama objavila kako će od 2. kolovoza putnici potpuno cijepljeni cjepivima odobrenim od Europske agencije za lijekove (EMA) i američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) moći bez karantene putovati u Englesku iz žutih zemalja. Najnoviji je to potez britanske vlade u nastojanju da se ublaže veliki gubici u turizmu. Turistički sektor u Velikoj Britaniji je na koljenima, a procjena je kako svakog dana gubi oko 90 milijuna eura zbog zatvaranja zemlje stranim turistima.

Ovu odluku britanska Vlada je donijela nakon drugog izvješća Globalne radne skupine za putovanja, a najnovije promjene trebale bi potaknuti ekonomiju i olakšati povratak cijepljenima iz Europe (odnosi se na države članice Europske unije, države Europskog udruženja slobodne trgovine i europske države mikrodržave Andora, Monako i Vatikan) i SAD-a u Englesku. Treba napomenuti kako ove mjere uključuju i ponovno pokretanje međunarodnih krstarenja.

Najnoviji potez Velike Britanije, očekivano, naišao je na odobravanje cijelog turističkog sektora, a prvi su reagirali avioprijevoznici koji pozdravljaju ovaj potez, no pozivaju britansku vladu na dodatno pojednostavljenje zahtjeva za putnike. Povratak transatlantskih prijevoza uvelike će doprinijeti oporavku avioprijevoznika, no sada se očekuje i odgovor Sjedinjenih Američkih Država, od kojih se očekuju slične mjere.

Nakon pomnog praćenja epidemioloških uvjeta, stečenih ponovnim pokretanjem domaće industrije krstarenja početkom ove godine, vlada Velike Britanije također je potvrdila nastavak međunarodnih krstarenja iz Engleske u skladu sa smjernicama javnog zdravstva u Engleskoj. Savjeti za međunarodna krstarenja bit će izmijenjeni kako bi se putnike potaklo na shvaćanje rizika povezanih s  kružnim putovanjima i preuzmu osobnu odgovornost za vlastitu sigurnost u inozemstvu.

Ova odluka na snagu će stupiti 2. kolovoza 2021. u 4:00 sata, pa iako putnici iz “žutih” zemalja neće morati u karantenu, morat će imati negativan test na COVID-19 prije dolaska u Englesku. Za putnike iz Francuske i dalje će se primjenjivati posebna pravila.

Izvor: HrTurizam, Gov.UK

Foto: Gov.UK

 

 

 

Vaši komentari