Loading...

UNESCO: Evaluacije kandidature za uvrštenje na Popis svjetske baštine

12.06.2017
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Konačna ocjena evaluatora predložila je 6 gradova među kojima su Zadar i Šibenik

U svibnju 2017. završena je procedura evaluacije kandidature za uvrštenje na Popis svjetske baštine UNESCO-a Obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća.

Konačna ocjena evaluatora predložila je samo 6 gradova, od početno nominiranih 11, a to su: Bergamo, Peschiera del Garda i Palmanova iz Italije, Zadar te utvrda sv. Nikole u Šibeniku, kao i Kotor u Crnoj Gori, dok Hvar i Korčula nisu prošli, a bili su predloženi kao dio zajedničkog dobra.

UNESCO-va komisija predložila je šibensku ''morsku'' tvrđavu Sv. Nikole i zadarske mletačke bedeme za uvrštenje na zaštićeni popis svjetske baštine.

Podsjećamo kako je tvrđava Sv. Nikole sagrađena je tijekom 16. stoljeća radi obrane grada od turskih napada s mora, nalazi se na ulazu u kanal Sv. Ante te pripada najjačim pomorskim fortifikacijama na hrvatskoj obali Jadrana. Projektirao ju je mletački vojni graditelj Michiele Sammichelle, a donji dijelovi su joj sazidani od bijelog kamena, dok gornje čini opeka.

Zadarski bedemi, koje je u 16. stoljeću podigla Mletačka republika za obranu od Turaka, dugački su tri kilometra, a dio su zadarskog gradskog tkiva koje sa sjeverne strane omeđuje povijesnu jezgru na Poluotoku. U Zadru bi se zaštitili bedemi, Morska vrata tj. Kamena vrata od Foše, a bit će zaštićena i lučica Foša, Trg pet bunara, fortifikacija Forte te drugi fortifikacijski spomenici.

Konačna odluka bit će donesena na zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a koje će se održati od 2. do 12. srpnja ove godine u Krakowu u Poljskoj.

 

Izvor: HrTurizam.hr i radiosibenik.hr

Foto: UHPA

Vaši komentari