Loading...

UNESCO zaštitio Međimursku popevku i suhozidnu gradnju

29.11.2018
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Hrvatska sada ima ukupno 17 zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara

Međimurska popevka i Umijeće suhozidne gradnje upisani su na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Odluka je donesena na sjednici UNESCO-ova Međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu koja se održala u Republici Mauricijusu u Port Louisu. Međimurska popevka je upisana kao samostalna nominacija, dok je suhozidna gradnja višenacionalna nominacija (Hrvatska, Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Slovenija, Španjolska i Švicarska). 

Međimurska popevka neizostavan je dio današnje tradicijske kulture Međimurske županije te prepoznatljiv glazbeno-tradicijski znak hrvatskog identiteta koji pozornost privlači i izvan državnih granica. Upisana je u Registar kulturnih dobara RH 2013. godine. Na inicijativu nositelja, stručnu preporuku Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu i odlukom Ministarstva kulture 2016. godine započelo se s pripremama za izradu nominacije za upis na Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Suhozidna gradnja (gradnje „u suho“) umijeće je izrade konstrukcija od kamena bez upotrebe vezivnog materijala. Upisana je u Registar kulturnih dobara RH 2013. godine. Krajem 2015. i početkom 2016. godine započela je međunarodna inicijativa za izradu nominacije prema UNESCO-u kako bi umijeće suhozidne gradnje bilo upisano na Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. 

Republika Hrvatska do sada je upisala 13 nematerijalnih dobara (Festa sv. Vlaha iz Dubrovnika, Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva, Umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka iz Hrvatskog zagorja, Ophod kraljica ili ljelja iz Gorjana, Procesija Za Križen s Hvara, Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, Čipkarstvo u Hrvatskoj, Medičarstvo iz sjeverne Hrvatske, Sinjska alka, Bećarac s područja istočne Hrvatske, Nijemo kolo dalmatinskog zaleđa, Klapsko pjevanje, Mediteranska prehrana kao višenacionalna nominacija). S nova dva upisana elementa, Hrvatska ima ukupno 17 kulturnih dobara.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: Hrturizam.hr

Foto: UNESCO

Vaši komentari