Loading...

UNWTO: Povjerenje u putovanja polako raste

05.10.2021
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Gotovo polovica svih stručnjaka predviđa da će se međunarodni turizam vratiti na razinu iz 2019. tek 2024. ili kasnije

Podaci posljednjeg izdanja UNWTO-ovog Svjetskog turističkog barometra pokazuju kako je međunarodni turizam doživio znakove oporavka u lipnju i srpnju 2021. jer su neke destinacije ublažile ograničenja putovanja, a globalno cijepljenje napredovalo u mnogim dijelovima svijeta. Također, procjenjuje se da je u srpnju 2021. 54 milijuna turista putovalo van svoje države, što je za 67% manje u odnosu na isti mjesec 2019., ali najjači rezultati od travnja 2020.

Većina destinacija koje izvještavaju o podacima za lipanj i srpanj 2021. zabilježile su umjeren oporavak međunarodnih dolazaka u odnosu na 2020. Ipak, 2021. i dalje je izazovna godina za globalni turizam, s međunarodnim dolascima smanjenim za 80% u razdoblju siječanj-srpanj u odnosu na 2019., navode iz UNWTO-a.

Regije Azije i Pacifika nastavili su s najslabijim rezultatima u razdoblju od siječnja do srpnja, sa 95% padom međunarodnih dolazaka u odnosu na 2019. Bliski istok (-82%) zabilježio je drugi najveći pad, a slijede ga Europa i Afrika. Ipak, neki mali otoci na Karibima, u Africi i Aziji i na Pacifiku, zajedno s nekoliko europskih destinacija, kao što je i Hrvatska, zabilježili su najbolje rezultate u lipnju i srpnju, s dolascima koji su bili blizu ili ponekad prelazili razinu prije pandemije.

Povjerenje u putovanja polako raste, naglašavaju iz UNWTO-a te dodaju kako je razlog podizanju povjerenja potrošača i postupnom vraćanju sigurne mobilnosti u Europi i drugim dijelovima svijeta ponovno otvaranje mnogih destinacija za međunarodna putovanja, uglavnom u Europi i Americi, ublažavanje ograničenja putovanja za cijepljene putnike, zajedno s napretkom u uvođenju cjepiva protiv COVID-19.

Prema posljednjem istraživanju UNWTO-ovog panela stručnjaka, izgledi za rujan-prosinac 2021. i dalje su mješoviti pri čemu 53% ispitanika vjeruje da će to razdoblje biti gore od očekivanog, a samo 31% stručnjaka očekuje bolje rezultate do kraja godine. Istraživanje također pokazuje da većina turističkih djelatnika očekuje danji oporavak uslijed zaostale potražnje za međunarodnim putovanjima 2022., uglavnom tijekom drugog i trećeg tromjesečja.

Gotovo polovica svih stručnjaka (45%) i dalje predviđa da će se međunarodni turizam vratiti na razinu iz 2019. tek 2024. godine ili kasnije, dok 43% ukazuje na oporavak 2023. 

Više pročitajte ovdje.

Izvor: HrTurizam

Foto: UNWTO

 

Vaši komentari