Loading...

Uskrsni običaji u Zagrebačkoj županiji

17.03.2015
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Zagrebačka županija još uvijek njeguje tradicijske uskrsne običaje kroz razne manifestacije i nastupe

Nekada su se u Uskrsnoj noći palile vatre, uskrsni krjesovi, a čest je bio i ophod mlađih muškaraca s raspelom i bubnjem, koji su pjevali stare uskrsne pjesme i prikupljali darove. Na samo uskrsno jutro ukućani su se nastojali što ranije probuditi jer onaj tko bi zadnji ustao nazivao bi se mućak - pokvareno jaje.

To je bilo jutro kad se obavezno umivalo, jer toga dana se jelo blagoslovljeno jelo. Djeca se za Uskrs igraju igrama u koje su uključene pisanice poput: tuckanja pisanicama, gađanja pisanica kovanicama, traženja sakrivenih pisanica po kući ili u travi izvan kuće i sl.

Na Uskrs se puno plesalo. Vjerovalo se da će uskrsna kola i pjesme pridonijeti zdravlju ljudi. Obavezno se nosila hrana na blagoslov u crkvu.

Nakon posvećenja jela,  mlade žene utrkivale su se do kuća, jer koja je prva stigla bila je pisanica – najbrža, najvrednija i najspretnija.

Danas se još uvijek u svim dijelovima Zagrebačke županije njeguju tradicijski uskrsni običaji kroz razne manifestacije i nastupe udruga i kulturno – umjetničkih društava.

Uskrsni program događanja u Zagrebačkoj županiji dostupan je ovdje

Vaši komentari