Loading...

Uspjeh međunarodne konferencije “Inovacija i održivi razvoj proizvoda turizma posebnih interesa”

08.04.2016
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

U Zagrebu je 5. i 6. travnja održana međunarodna konferencija na kojoj se raspravljalo o inovaciji i održivom razvoju proizvoda turizma posebnih interesa

Konferenciju je organizirala Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) u sklopu projekta „Obrazovni program specijalizacije receptivnih turističkih agencija“ uz financijsku potporu Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Srednjoeuropske inicijative (CEI) i Turističke zajednice grada Zagreba.

Konferenciji je prisustvovalo preko 140 sudionika iz 15 zemalja, među kojima su bili predstavnici turističkih agencija, turoperatora, destinacijskih menadžment kompanija, hotela, nacionalnih i lokalnih turističkih zajednica i organizacija, strukovnih udruga u turizmu, turističkih vodiča, obrazovnih i javnih institucija, lokalne samouprave, ugledni međunarodni stručnjaci, gospodarstvenici, predstavnici medija i dr.  

U uvodnim govorima na otvaranju konferencije sudionicima su se obratili gospođa Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, gospodin Boris Žgomba, predsjednik UHPA-e i potpredsjednik Europskog udruženja nacionalnih udruga putničkih agencija i turoperatora (ECTAA - European Travel Agents & Tour Operators Association) te gospodin Ivo Bašić, savjetnik ministra turizma, koji je još jednom ukazao na značaj održavanja ovakvog stručnog skupa. Istakao je kako su ključni čimbenici za uspješan razvoj i konkuretnost hrvatske turističke ponude na međunarodnom tržištu obrazovanje, specijalizacija, inovativnost, razmjena iskustava i unapređenje suradnje javnog i privatnog sektora te sudionicima i gostima konferencije poželio uspješan rad.

Nakon uvodnih govora, uslijedile su prezentacije brojnih stručnjaka i predstavnika turističke industrije. Tijekom dva dana održana su 23 predavanja i 4 radionice na kojima je, između ostalog, bilo riječi o trendovima i prilikama za suradnju s njemačkim emitivnim turoperatorima, novoj Direktivi o paket aranžmanima, ulozi i inovativnosti vodiča u svjetlu dinamičnih promjena u turizmu, efikasnijem oglašavanju putem Interneta i društvenih mreža, ponašanju i kupovnim navikama kupaca, turizmu bez utjecaja na okoliš, kulturnom i pustolovnom turizmu, putovanjima mladih, eno-gastronomskom turizmu i dr.

U okviru programa na temu kulturnog turizma, za sudionike je organizirana atraktivna radionica plesa i prezentacija ansambla Lado, dok je eno-gastronomska tematika realizirana kroz posjet Vuglec Bregu gdje je održana i kulinarska radionica na kojoj su se sudionici okušali u pripremanju tradicionalnih štrukli. Dvije specijalističke radionice su bile posvećene pustolovnom turizmu odnosno razvoju i implementaciji kriterija Međunarodne udruge organizatora pustolovnih putovanja (ATTA - Adventure Travel Trade Association), standarda i kompetencija za turističke vodiče specijalizirane za pustolovni turizam.

Društveni dio programa konferencije činili su razgled grada Zagreba kojeg je omogućila TZ grada Zagreba te studijsko putovanje u Šibenik koje su omogućili Muzej grada Šibenika, Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika.

O svojim iskustvima i dojmovima o konferenciji rekli su:

Špela Vodovc, Cook East Slovenija“Odlično organizirana konferencija s vrlo zanimljivim temama. Za mene je sudjelovanje također bila izvrsna prilika za umrežavanje i ostvarivanje novih poslovnih kontakata i suradnju.”

Ivan Nišlić, Turistička organizacija Smedereva, Srbija: " Organizacija konferencije je bila besprijekorna. Predavači na konferenciji su dobro odabrani i definitivno su omogućili sudionicima uvid u veliki spektar ideja. Razmjena ideja i dijeljenje dobre prakse je jedna od najvažnijih stvari u turističkoj industriji, a ova konferencija bila je plodno tlo za velike ideje i razmjenu iskustava. Neke od konferencija kojima sam nazočio u prošlosti bile su uglavnom teoretske, dok je ova konferencija imala dobar omjer zastupljenosti teorije i prakse. Veselim se sljedećoj konferenciji Udruge hrvatskih putničkih agencija.”

Juergen Buechy, The Travel Consulting Group, Njemačka: "Bila mi je velika čast i zadovoljstvo što sam pozvan na konferenciju kao govornik. Osim prezentiranja trendova i pojašnjenja mogućnosti poboljšanja položaja Hrvatske na njemačkom turističkom tržištu, posebno sam uživao u prilici stjecanja uvida u aktualna zbivanja i projekte u turističkoj industriji regije. Impresioniran sam profesionalnošću organizacije, prezentacijama te mogućnošću umrežavanja i ostvarivanja vrlo obećavajućih novih poslovnih kontakata. Sudjelovanje na konferenciji vrijedilo je vremena i truda!”

Iva Silla, SecretZagreb, Društvo Marija Jurić Zagorka, Udruga turističkih vodiča grada Zagreba, Hrvatska: "Otišla sam kući s toliko korisnih savjeta i poticajnih razmišljanja koje su pokrenuli sjajni govornici. Upoznala sam nadahnute ljude i, nadam se, zanimljive nove partnere. Kući sam također ponijela jedinstven doživljaj posjeta najvećem hrvatskom folklornom ansamblu Lado i izuzetno zabavnoj škola plesa. Baš kad sam pomislila da konferencija ne može biti bolja nego što jest, ispostavilo se da je ovaj posebni dodatak programu vrhunac dvodnevnog događanja! Sve što mogu reći o organizatoru: Bravo! Veselim se vašim budućim događajima. "

Kirsi Hyvaerinen, PRÁTTO Consulting Ltd., Finska: "Čestitam UHPA timu na uspješno organiziranoj konferenciji – važne teme; na jednom mjestu veliki broj odličnih stručnjaka. Ovo zaslužuje kontinuitet, s vašom udrugom kao središnjim pokretačem i nositeljem prijenosa znanja i inovacija!”

Paul Bradbury, vlasnik i urednik Total Croatia News, UK: "Ovo je prva konferencija na koju sam bio pozvan kao govornik. Iskreno, nije bilo boljeg mjesta na kojem bih mogao predstaviti pokretanje portala Total Croatia Cycling ( www.total-croatia-cycling.com )... No, više od toga, mogućnosti umrežavanja kako na nacionalnoj tako i međunarodnoj razini,  daleko su premašili moja očekivanja. Stvarno dobra energija od početka do kraja. Hvala vam!”

Arianna La Rossa, Sensational Italy, Italija: “Prvi put sam na događanju u organizaciji UHPA-e i hvala na pozivu da sudjelujem kao govornik. Konferencija, organizirana na vrlo specifičan način i s trendi temama, uvela me u novo poslovno okruženje: proaktivno, pozitivno te iznad svega jasno fokusirano uspješno mijenjanje imidža zemlje iz destinacije isključivo usmjerene na ljetovanje u destinaciju s raznolikom turističkom ponudom. Osobno sam osjećala vitalnu potrebu za razmjenom mišljenja i uspostavljanje nove poslovne suradnje s kolegama sa tržišta istočnog Sredozemlja. Kontakti koje sam ostvarila opravdali su dolazak i potvrda su uspjeha cjelokupnog događaja.”

Stephen Spencer, Stephen Spencer & Associates, Velika Britanija: "Konferencija je izuzetno dobro organizirana, uz opuštenu atmosferu koja uvijek omogućava najproduktivnije umrežavanje i izgradnju odnosa. Program konferencije sadržavao je široku paletu poticajnih i informativnih prezentacija i predavanja što ju opravdano svrstava na listu drugih poznatih skupova na temu turizma. U današnjem izazovnom svijetu poslovanja, osobna interakcija, zajednička iskustva učenja i mogućnost izgradnje učinkovitih poslovnih odnosa, važniji su nego ikada prije. UHPA ID SIT konferencija pruža sve to u jednakoj mjeri. Čestitam Ivici i njegovom timu i radujem se budućim konferencijama u organizaciji UHPA-e.”

Podrobnije obavijesti o konferenciji potražite na http://idsit.conferenceatnet.com/

IDSIT podržavaIDSIT pokroviteljIDSIT pokrovitelj

Vaši komentari