Loading...

Valorizacija stećaka u turizmu

03.09.2014
Dubrovnik partner d.o.o.
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Stećci, kameni nadgrobni spomenici, vrijedni su ostatci baštine kasnog srednjeg vijeka i nijemi svjedoci pogrebnih običaja stanovnika šireg područja zapadnog Balkana. Njihovim očuvanjem, kroz razne oblike istraživačkih, zaštitnih i dokumentacijskih radova te popularizaciju i prezentaciju, doprinosi se i obogaćivanju turističkih potencijala

Prolistajte: Katalog Stazama Stećaka

Zadovoljstvo nam je izvijestiti Vas o velikom i značajnom projektu očuvanja izuzetno vrijedne i jedinstvene kulturno-povijesne baštine stećaka na području četiri države. Osnovni je cilj projekta HER.CUL - valorizacija kulturne baštine srednjovjekovnih stećaka na zapadnom Balkanu.

Stećci, kameni nadgrobni spomenici, vrijedni su ostatci baštine kasnog srednjeg vijeka i nijemi svjedoci pogrebnih običaja stanovnika šireg područja zapadnog Balkana. Njihovim očuvanjem, kroz razne oblike istraživačkih, zaštitnih i dokumentacijskih radova te popularizaciju i prezentaciju, doprinosi se i obogaćivanju turističkih potencijala.

Projekt HER.CUL obuhvaća četiri države, a u svakoj su na jednom lokalitetu obavljeni stručni radovi. U Hrvatskoj je obrađen lokalitet Novakovo greblje u Čepikućama, općina Dubrovačko primorje, gdje su  obavljena arheološka istraživanja i iskopavanja većeg dijela lokaliteta, dokumentacijski radovi, konzervacija i restauracija svih stećaka te prezentacija lokaliteta.

U Bosni i Hercegovini izabran je lokalitet Bijača kod Ljubuškog gdje je pored dokumentacijskih radova obavljena konzervacija i restauracija stećaka, dok su u Srbiji na lokalitetu Grčko groblje u selu Hrta kod Prijepolja te u Crnoj Gori na lokalitetu Marina šuma kod Pljevlja provedeni dokumentacijski radovi.

Do kraja projekta u planu je još i uspostava Staze stećaka s uključene 32 lokacije u četiri države. Ovom turističkom stazom, koja može funkcionirati kao zajednička, ali i kao četiri odvojene cjeline, omogućit će se i gospodarska valorizacija kulturnih dobara na tom području.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji najviše je uključenih lokacija, njih čak 19 od Neretva do Konavala, gdje se u Dubravci, uz crkvu svete Barbare nalazi jedan od dva hrvatska lokaliteta, kandidata za uvrštavanje na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a, kao i lokalitet Novakovo greblje u Dubrovačkom primorju jedno od najsačuvanijih i najljepših lokaliteta sa stećcima u nas.

Ovom prilikom željeli bismo Vas pozvati da uključite ove vrijedne lokalitete u postojeće ili kreirate nove turističke proizvode, a sve zainteresirane pozivamo na okrugli stol „Valorizacija stećaka u turizmu“ koji će se održati u petak, 05. rujna u 10:00 sati u čitaonici Državnog arhiva u Dubrovniku, palača Sponza, a nakon kojeeg, u 12.30 sati u Luži slijedi otvaranje međunarodne izložbe „Stazama stećaka“.

Sve informacije o projektu, kao i o lokalitetima, nalaze se u brošuri Stazama Stećaka koja se može koristiti u svrhu izrade i prezentacije projekata.

Ukoliko trebate bilo kakvih dodatnih informacija Dubrovnik PartneR, kao koordinator projekta stoji Vam na raspolaganju,

Tilda Bogdanović, direktorica
Agencija Dubrovnik PatneR
Tel. 020 448180
Mail. partner@dubrovnikpr.com

Vaši komentari