Loading...

Vijeće EU usvojilo preporuku za zajedničke kriterije i okvir za putne mjere

14.10.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

ECDC će tjedno izrađivati zajedničku kartu ovisno o epidemiološkoj situaciju po regijama u pojedinoj državi

Vijeće EU u utorak 13. listopada 2020., usvojilo je preporuku kojom se uspostavljaju zajednički kriteriji i okviri za putne mjere kao odgovor na pandemiju COVID-19. Cilj preporuke je pomoći državama članicama u donošenju odluka na temelju epidemiološke situacije, regiju po regiju.

“Važno je djelovati zajedno, ujednačeno i osigurati turistima pravovremene, dostupne i vjerodostojne informacije na europskoj razini”, rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Europsko središte za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) tjedno će izrađivati zajedničku kartu označenu bojama raščlanjenu po regijama s podacima koje pružaju države članice prema sljedećim kriterijima:

  • broj novoprijavljenih slučajeva na 100 000 stanovnika u posljednjih 14 dana
  • broj testova provedenih u proteklom tjednu na 100 000 stanovnika (stopa testiranja) te
  • postotak pozitivnih testova provedenih u proteklom tjednu (stopa pozitivnih testova).

Na temelju tih podataka ECDC bi trebao objavljivati tjedne karte država članica EU-a s pojedinačno označenim regijama kako bi doprinio donošenju odluka u državama članicama. Područja bi trebala biti označena sljedećim bojama:

  • zelenom ako je 14-dnevna stopa prijavljenih slučajeva niža od 25, a stopa pozitivnih testova manja od 4 %
  • narančastom ako je 14-dnevna stopa prijavljenih slučajeva manja od 50, ali je stopa pozitivnih testova 4 % ili veća, ili ako se 14-dnevna stopa prijavljenih slučajeva kreće od 25 do 150, ali je stopa pozitivnih testova manja od 4 %
  • crvenom ako je 14-dnevna stopa prijavljenih slučajeva 50 ili veća, a stopa pozitivnih testova 4 % ili veća, ili ako je 14-dnevna stopa prijavljenih slučajeva veća od 150 te
  • sivom ako ne postoji dovoljno informacija ili ako je stopa testiranja 300 ili manja.

Države članice također su se složile pružiti jasne, sveobuhvatne i pravovremene informacije o svim novim mjerama ili zahtjevima, najmanje 24 sata prije nego što mjere stupe na snagu.

Treba dodati kako je NET (Network for the European private sector in Tourism) čiji je član i ECTAA izdalo je priopćenje za medije u kojem pozdravljaju napore uložene u koordinaciju ograničenja putovanja, ali traže i dodatne mjere. 

Više inormacija pronađite u priopćenju Vijeća EU te dostupnoj infografici.

Izvor: MINTS  / Vijeće EU

Foto: Vijeće EU

Vaši komentari