Loading...

Vlada donijela prijedlog mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa

18.03.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Najavljene su mjere pomoći u turizmu s ciljem očuvanja likvidnosti i radnih mjesta gospodarstvenika

Vlada je na sjednici u utorak 17. ožujka 2020. godine donijela Prijedlog mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa koji uključuje 63 mjere, a glavni cilj im je očuvanje likvidnosti i radnih mjesta gospodarstvenika.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da su mjere očekivane te usklađene s gospodarskim udruženjima i sindikatima, kao i sa zajedničkim europskim naporima za suzbijanje ekonomskih šteta od koronavirusa.

Ministar Marić izvijestio je da je prvi set mjera horizontalnog karaktera i odnosi se na one koji već osjećaju ili će tek osjetiti posljedice epidemije. To se odnosi na odgodu plaćanja javnih davanja, konkretno odgodu plaćanja poreza na dohodak i poreza na dobit te doprinosa na plaće i to na tri mjeseca, uz mogućnost produženja na još tri, a nakon toga omogućuje se obročna otplata duga na 24 mjeseca.

Set mjera za financijsku likvidnost, kazao je Marić, uključuje moratorij na obveze prema HBOR-u i komercijalnim bankama od tri mjeseca, uvođenje tzv. stand still aranžmana od strane poslovnih banaka (obustava izvršenja svih mjera prisilne naplate prema svim dužnicima u razdoblju od 3 mjeseca), odobrenje kredita za likvidnost za isplatu plaća i dobavljača te reprogram drugih obveza.

Ministar financija najavio je i odobrenje novih kredita za likvidnost gospodarskim subjektima za financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja tzv. hladni pogon (izuzev kreditnih obveza prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama) u suradnji s poslovnim bankama.

Uz to, najavljeno je i financiranje 100% troška neto minimalne plaće (očuvanje radnih mjesta stalno zaposlenih), uspostava novog financijskog plana instrumenta „korona zajmovi“ te produženje trajanja mjere stalni sezonac.

Treba dodati kako je Vlada u saborsku proceduru poslala i četiri zakonska prijedloga iz poreznog sustava kojima regulira mjere odgode plaćanja određenih poreza ili njihovu obročnu otplatu.

Iako se većina horizontalnih mjera odnosi i na turizam, ministar Gari Cappelli najavio je i specifične mjere Ministarstva turizma te najavio odgodu plaćanja turističke članarine za gospodarske subjekte i privatne iznajmljivače kao i plaćanja turističke pristojbe za privatne iznajmljivače (paušal). Tu su i potpore za programe financiranja obrtnih sredstava i poboljšanja likvidnosti ugroženih gospodarstvenika u turizmu, kao i odgoda plaćanja naknade za korištenje koncesije na turističkom zemljištu u kampovima.

UHPA je već ranije u komunikaciji s Ministarstvom turizma zahtijevala pomoć za svoje članice te pravovremeno dostavila Ministarstvu turizma i Vladi RH konkretne zahtjeve  za  pomoć turističkim agencijama i ostalim turističkim dionicima kako bi prebrodili nastalu krizu.

Također, od Europske komisije UHPA je zatražila fleksibilnost u primjeni Direktive o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima u svrhu veće zaštite turističkih agencija.

Kako bi se ispunili potrebni preduvjeti za primjenu ovih mjera potrebna je izmjena i /ili dopuna čak 16 zakona koje bi Hrvatski sabor trebao donijeti po hitnom postupku te će više informacija o sadržaju i primjeni istih biti dostupno u narednim danima.

Cjeloviti popis mjera Vlade RH donosimo: ovdje 

Više pročitajte ovdje.

Izvor i foto: Vlada RH 

Vaši komentari