Loading...

Vlada usvojila drugi paket mjera pomoći gospodarstvu za vrijeme pandemije koronavirusa

02.04.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

U travanjski paket mjera uključen UHPA-in zahtjev uvođenja vaučera za turističke agencije - organizatore putovanja u paket aranžmanu

U četvrtak, 2. travnja 2020. godine, održana je sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je usvojen novi paket mjera za pomoć gospodarstvu s ciljem očuvanje likvidnosti i radnih mjesta gospodarstvenika za vrijeme pandemije koronavirusa.

Govoreći o novim mjerama koje se predlažu, predsjednik Vlade Plenković objavio je da se potpora od 3.250 kn po očuvanom radnom mjestu za ožujak, podiže na 4.000 kuna neto za travanj i svibanj te da će Država preuzeti teret doprinosa za sva 3 mjeseca.

Druga mjera je usmjerena na poduzeća kojima je rad onemogućen ili znatno otežan, i koji će bilo djelomično ili u cijelosti biti oslobođeni od porezne obveze za travanj, svibanj i lipanj.

Tvrtke koje ostvaruju manje od 7,5 milijuna kuna prihoda ( 93% poduzeća), a imaju pad prihoda veći od 50 posto, oslobađaju se potpuno od porezne obveze koja uključuje porez na dobit, porez na dohodak i doprinose.

Također, odgađa se plaćanje poreza na dodanu vrijednost na način da se PDV plaća po naplaćenom, a ne izdanom računu.

Ministarstvo turizma je predstavilo prijedlog izmjena niza zakona koji će pomoći turističkim agencijama, hotelijerima i privatnim iznajmljivačima da sve poteškoće koje trenutno imaju lakše prebrode za vrijeme ove krize.

Među najvažnijim mjerama ministar turizma Gari Cappelli izdvojio je onu za turističke agencije, odnosno izmjenu Zakona o pružanju usluga u turizmu vezano uz raskid ugovora o putovanju u paket aranžmanu u uvjetima posebnih okolnosti zbog nerealiziranog putovanja.

Stavlja se moratorij na raskid ugovora o paket aranžmanima u trajanju od 180 dana od završetka posebnih okolnosti za neizvršene ugovore koji su se trebali izvršiti nakon 1. ožujka 2020.

Turističke agencije u toj situaciji umjesto povrata novca mogu nuditi vaučere koji će biti osigurani policom osiguranja. Ukoliko se putnik odluči za povrat sredstava organizator mora izvršiti povrat uplaćenih sredstva tek u roku od 14 dana po isteku 180 dana od prestanka posebnih okolnosti.

Ministar će pravilnikom urediti način korištenja vaučera.

Izmjene zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu dostupne su na linku

UHPA je zadnjih tjedana bila u stalnoj komunikaciji s Ministarstvom turizma, predlagala mjere  za pomoć članovima te inzistirala na istima. Zato smo iznimno zadovoljni što su naši prijedlozi nužnih zakonskih izmjena ugrađeni u Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu uvođenjem instituta vaučera te fleksibilnijom primjenom Direktive (EU) 2015/2302 o putovanjima u paket-aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima.

Ujedno, rok za predaju godišnjih financijski izvještaja za 2019. odgađa se na 30. lipnja i ukida se obveza plaćanja naknade Financijskoj agenciji (Fini) za njihovu objavu. 

FINA poziva sve gospodarske subjekte u Republici Hrvatskoj čije je poslovanje ugroženo uslijed COVID-19 pandemije (podnositelji prijave) da se počevši od 31. ožujka 2020. inicijalno prijave za mjere Vlade Republike Hrvatske u cilju očuvanja razine gospodarske aktivnosti i likvidnosti putem jedinstvenog online portala koji je u tu svrhu uspostavila Fina (MJERE portal). Spomenute mjere dostupne podnositeljima prijave putem MJERE portala odnose se na sljedeće: krediti za likvidnost i radni kapital, odgoda plaćanja i reprograme kredita.

Paket mjera i zakonskih prijedloga koji su danas usvojeni predložit će se Hrvatskom saboru na usvajanje budući da su zakonskog karaktera.

Više informacija dostupno je ovdje

Izvor i foto: Vlada RH

Vaši komentari