Loading...

Vlada usvojila Poduzetnički impuls vrijedan više od 4 mlrd kuna

23.02.2015
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Drugo programsko područje podrazumijeva sredstva iz fondova EU, u okviru kojih su na raspolaganju sredstva namijenjena proizvodnji, turizmu, poduzetničkoj infrastrukturi, informatizaciji proizvoda te povećanju kvalitete proizvoda.

Vlada je u četvrtak usvojila Program poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls 2015. vrijedan 4,37 milijardi kuna, piše Ministarstvo poduzetništva i  obrta. Ovogodišnji program, namijenjen razvoju i povećanju konkurentnosti hrvatskih malih i srednjih poduzetnika, najvredniji je od 2012. godine od kad se provodi.

Poduzetnički impuls 2015. u najvećoj će se mjeri, ukupno 88 posto, financirati sredstvima iz proračuna Europske unije, dok će ostatak sredstava biti raspoloživ iz državnog proračuna.

Ove godine program se provodi u tri osnovna programa - "Mikro i malo poduzetništvo i obrt", "Sredstva iz fondova EU" te "Lakši pristup financiranju".

Za mikro i malo poduzetništvo i obrt, odnosno jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije i uslužnih djelatnosti te istraživanje i razvoj, poduzetničko okruženje i promociju, poduzetnicima će na raspolaganju biti gotovo 119 milijuna kuna

Drugo programsko područje temelji se na Operativnom programu konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Riječ je o sredstvima iz fondova EU ukupne vrijednosti 3,89 milijardi kuna. Tako su poduzetnicima na raspolaganju sredstva namijenjena proizvodnji, turizmu, poduzetničkoj infrastrukturi, informatizaciji proizvoda te povećanju kvalitete proizvoda.

Na koncu, kroz program "Lakši pristup financiranju" Ministarstvo poduzetništva i obrta planira uložiti gotovo 370 milijuna kuna, a poduzetnicima i obrtnicima na taj će način, tvrdi se, biti omogućeni jeftiniji krediti, mikrokrediti i kreditna jamstva.

Prvi natječaji za sredstva iz Poduzetničkog impulsa kreću u ožujku, a najniža potpora poduzetnicima i obrtnicima unutar programa Poduzetnički impuls je 10 tisuća kuna, a najveća 15 milijuna kuna. Očekuje se da će biti podijeljeno 1.300 potpora.

Informativne radionice za poduzetnike kreću od ponedjeljka 23. veljače, a njihov raspored možete pronaći OVDJE.

 Poduzetnički impuls 2015. (.pdf)

Vaši komentari