UHPA.hr
Loading...

WTTC: U 2020. globalni sektor putovanja i turizma pretrpio gubitak gotovo 4,5 milijarde USD

01.04.2021
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

U WTTC-u se snažno zalažu za nastavak sigurnih međunarodnih putovanja u lipnju ove godine, ukoliko vlade slijede njihova četiri načela oporavka

Godišnje izvješće o ekonomskom utjecaju (EIR) Svjetskog vijeća za putovanja i turizam otkriva razorni utjecaj pandemije COVID-19 na globalni sektor putovanja i turizma koji je u 2020. godini pretrpio golemi gubitak od gotovo 4,5 milijarde američkih dolara.

Najnovije izvješće pokazuje da je doprinos sektora BDP-u opao za nevjerojatnih 49,1%, dok je ukupna globalna ekonomija u prošloj godini pala za samo 3,7%. Sveukupno, doprinos sektora globalnom BDP-u opao je na 4,7 milijarde USD u 2020. (5,5% globalne ekonomije), s gotovo 9,2 milijarde USD prethodne godine (10,4%).

 

U 2019. godini, vrijeme kada su globalna putovanja i turizam cvjetali i generirali svako četvrto od svih novih radnih mjesta širom svijeta, turistički sektor je na globalnoj razini zapošljavao 334 milijuna radnika (10,6%). Međutim, u 2020. godini zbog izbijanja pandemije izgubljeno je gotovo 62 milijuna radnih mjesta, što predstavlja pad od 18,5% te je u svijetu u turizmu bilo zaposleno samo 272 milijuna.

Gubici radnih mjesta osjetili su se u cijelom ekosustavu putovanja i turizma, a posebno su pogođena mala i srednja poduzeća koja čine 80% svih poduzeća u turističkom sektoru. No, prijetnja gubitka posla i dalje postoji jer vlade ne mogu nastaviti podržavati očuvanje ugroženih radnih mjesta u nedogled. U WTTC-u drže da se umjesto toga vlade moraju okrenuti turističkom sektoru kako bi pomogle njegovom oporavku, pokrenule globalno gospodarstvo spašavanjem tvrtki i stvaranjem prijeko potrebnih radnih mjesta te sredstava za život milijunima onih koji ovise o ovom sektoru.

„S obzirom na to da se doprinos sektora BDP-u smanjio za gotovo polovicu, važnije je nego ikada da putovanja i turizam dobiju potrebnu podršku kako bi mogli pomoći u gospodarskom oporavku, što će biti ključno da se svijet oporavi od posljedica pandemije," rekla je Gloria Guevara, predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a.

Put do oporavka

Prema ovom istraživanju, doprinos sektora globalnom BDP-u mogao bi naglo porasti ove godine, uz povećanje za 48,5% na godišnjoj razini. Istraživanje također pokazuje da bi njegov doprinos mogao doseći u 2022. gotovo istu razinu iz 2019. godine, s daljnjim godišnjim rastom od 25,3%.

WTTC predviđa da bi se, ako se globalno uvođenje cjepiva nastavi ovim tempom, a ograničenja putovanja ublaže neposredno prije glavne ljetne sezone, 62 milijuna radnih mjesta izgubljenih u 2020. moglo vratiti do 2022. godine.

U WTTC-u se snažno zalažu za nastavak sigurnih međunarodnih putovanja u lipnju ove godine, ukoliko vlade slijede njihova četiri načela oporavka. To uključuje sveobuhvatan koordinirani međunarodni režim testiranja pri odlasku za sve necijepljene putnike kako bi se izbjegle karantene. Ističu da je nužno imati poboljšane zdravstvene i higijenske protokole i obvezno nošenje maski, prijeći na pojedinačne procjene rizika putnika umjesto procjena rizika zemlje te osigurati kontinuiranu podršku turističkom sektoru. Uz to, drže da će uvođenje digitalnih zdravstvenih propusnica poput nedavno najavljenog „digitalnog zelenog certifikata“ također doprinijeti bržem oporavku turističkog sektora.

Izvor i foto: WTTC

Vaši komentari