Loading...

Zagreb dobiva Zagorkin muzej Gričke vještice

26.05.2017
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Najčitanija hrvatska književnica dobiva prostor koji će omogućiti da njezin lik i djelo i u budućnosti nadahnjuju generacije posjetitelja

Na Markovom trgu u Zagrebu, u palači Jelačić predstavljen je budući Zagorkin muzej Gričke vještice, čiji je idejni tvorac i pokretač inicijative Vinko Grubišić ovom projektu posvetio devet godina rada i istraživanja.

Želja tvoraca projekta je da najčitanija hrvatska književnica Marija Jurić Zagorka dobije svoje mjesto u spomeničkom obliku, ali i da njezin lik i djelo i u budućnosti nadahnjuju generacije posjetitelja u prostoru posvećenom upravo njoj. U sklopu projekta planira se i obnova palače Jelačić u samom središtu Griča. 

U osam povijesnih prostorija Palače utjelovit će se glavni toposi galantnog povijesnog Zagreba, a njihov najveći dio predstavit će se u izvornom liku i bit će reprezentativni dio Muzeja u kojem će se održavati svečana događanja, dodjele nagrada, predavanja i koncerti. Kroz niz likovnih, auditivnih, vizualnih i digitalnih instalacija prikazat će se Zagreb kakav je bio u 18. i 19. stoljeću.

U sklopu muzeja u središnjim salonima dodjeljivat će se svjetski poznata nagrada Marija Jurić Zagorka za doprinos emancipaciji žena i pitanjima slobode u suvremenom svijetu. Ovime će Grad Zagreb dobiti svjetski atraktivan i originalan sadržaj usporediv s drugim svjetskim muzejima.

U prostoru budućeg muzeja posjetitelji su imali jedinstvenu priliku posjetiti i set TV serije Grička vještica u produkciji Jadran filma, za koju su započela probna snimanja.

 

Izvor: HrTurizam.hr

Foto: UHPA

Vaši komentari