Loading...

O nama

 

Međunarodna suradnja

Članstvom u najznačajnijim međunarodnim nacionalnim strukovnim udrugama putničkih agencija diljem svijeta, Udruga hrvatskih putničkih agencija intenzivno djeluje na jačanju inozemne suradnje.

UHPA je potpisnica UNWTO globalnog etičkog kodeksa u turizmu koji je dostupan ovdje

Obostrano članstvo UHPA ostvaruje sa sljedećim strukovnim udrugama: 

  • ECTAA – Group of National Travel Agents' and Tour Operators' Associations within the E.U.

ECTAA (Europsko udruženje nacionalnih udruga putničkih agencija i organizatora putovanja) ima sjedište u Bruxellesu, a objedinjuje 31 članicu, odnosno 77 tisuća putničkih agencija u Europi.

  • ASTA – American Society of Travel Agents

ASTA (Američka udruga putničkih agencija) ima sjedište u Alexandriji, Washington, te je najveća svjetska udruga putničkih profesionalaca. Članice ASTA-e su putničke agencije, hoteli, rent-a-car tvrtke i ostale akteri u turističkom sektoru. Misija ASTA-e je olakšati poslovanje prodaje putovanja kroz učinkovito zastupanje, zajedničko znanje i poboljšanje profesionalizma.

  • DRV – Deutscher ReiseVerband

DRV (Njemačka udruga putničkih agencija i organizatora putovanja) ima sjedište u Berlinu, a krovna je udruga turističkih agencija i turoperatora, davatelja pojedinih usluga u turizmu i inozemnih turističkih ureda u gospodarstvu u zemlji i inozemstvu. DRV štiti interese svih članova turističke djelatnosti u Njemačkoj.

  • ÖRV - Ȍsterreicher Reisebüro Verband

ÖRV (Austrijska udruga putničkih agencija i organizatora putovanja) ima sjedište u Beču, a udruga neovisno i nepristrano štiti prava najvažnijih austrijskih turističkih agencija i turoperatora. Članstvo ÖRV-a čini 417 ureda putničkih agencija i 76 institucija i tvrtki iz svih sektora turizma. Ujedno, oko 80 posto od ukupne prodaje svih austrijskih putničkih agencija i turoperatora generirani su od strane članica ÖRV-a.

  • JATA – Japan Association of Travel Agents

JATA(Japansko udruženje putničkih agencija) ima sjedište u Tokiju, a razvija i provodi širok spektar mjera koje pomažu pri dokazivanju kvalitete servisa i usluga koje se nude putnicima. Udruga surađuje i na razvoju putničke i turističke industrije kroz mnoštvo aktivnosti. JATA  obuhvaća 1216 putničkih agencija, 641 putničku agenciju koje nisu u aktivnom članstvu, 103 partnerska člana i 739 stranih pridruženih članova.

  • YUTA – Srbijanska nacionalna asocijacija turističkih agencija

Sjedište YUTA-e nalazi se u Beogradu, a Udruga posebnu pažnju posvećuje unapređenju rada i kvalitete poslovanja turističkih agencija, kao i zaštiti potrošača turističkih usluga. YUTA je asocijacija s više od 400 turističkih agencija koje ostvaruju oko 95 posto organiziranog turističkog prometa.

Različite dokumente i podatke, kao i kontakte, propise i pravne akate UHPA izmjenjuje i s državnim tijelima Europske unije, IATA-om - Svjetskom udrugom za zračni promet, WTO – om – Svjetskom turističkom organizacijom i drugim važnim akterima u gospodarstvu. Ujedno, UHPA prati i analizira članstva svojih članica i drugih hrvatskih turističkih institucija u raznim međunarodnim strukovnim udrugama.