Loading...

WTTC: Turizam će otvoriti gotovo 8 milijuna radnih mjesta u Europi u sljedećih 10 godina

18.05.2022
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Izvješće također pokazuje da će sektor putovanja i turizma biti pokretačka snaga ekonomskog oporavka Europe

Najnovije izvješće (EIR) Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) otkriva kako se očekuje da će europski sektor putovanja i turizma stvoriti gotovo osam milijuna novih radnih mjesta u sljedećem desetljeću.

Prognoza Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) također pokazuje da će sektor putovanja i turizma biti pokretačka snaga ekonomskog oporavka Europe, nakon dvije teške godine koju je obilježila pandemija COVID-19.

U sljedećih 10 godina i s prosječnom godišnjom stopom rasta od 3,3%, očekuje se da će sektor putovanja i turizma rasti dvostruko većom stopom od ukupnog gospodarstva, za koje se predviđa rast od samo 1,5% godišnje. „Europski sektor putovanja i turizma u snažnom je oporavku. Čini se da će otvoriti do osam milijuna novih radnih mjesta u sljedećih 10 godina“, izjavila je Julia Simpson, predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a.

Što se tiče doprinosa europskom gospodarstvu i zapošljavanju, sektor će gotovo dosegnuti razinu prije pandemije do kraja sljedeće godine, budući da oporavak sektora nastavlja svoj zamah. “Oporavak u 2021. bio je sporiji nego što se očekivalo zbog utjecaja Omikron varijante i nekoordiniranog odgovora europskih vlada oko zatvaranja granica koje nije uspjelo zaustaviti širenje virusa, ali je nanijelo stvarnu i trajnu štetu gospodarstvu i sredstvima za život.”, zaključila je Simpson.

Podaci o EIR-u WTTC-a za 2021. pokazuju da je diljem Europe zabilježen porast broja poslova u sektoru putovanja i turizma od 4,7%, što čini nešto više od 9% svih poslova, u izrazitoj suprotnosti s padom od 12,5% prethodne godine.

Oporavak Europe dijelom je bio potaknut značajnim rastom na ključnim odredišnim tržištima kao što su Grčka, koja je zabilježila rast od 75% na godišnjoj razini, Turska (61%) i Italija (59%).

WTTC također pohvaljuje Europsku komisiju koja je prošle godine imala važnu ulogu u oporavku turističkog sektora lansiranjem digitalnog COVID certifikata. Prema posljednjim podacima, države članice izdale su više od 1,7 milijardi certifikata. To je  pružilo prijeko potreban poticaj ekonomijama i uštedjelo milijuni radnih mjesta. Međutim, u nekoliko europskih zemalja došlo je do puno sporijeg oporavka od očekivanog zbog brojnih neuspjelih pokušaja vlada da suzbiju prijenos varijante Omikron, što je uzrokovalo usporavanje regionalnog gospodarskog oporavka.

Izvor i foto: WTTC

 

Vaši komentari