Loading...

ETC: Interes za putovanjima i dalje raste

26.07.2022
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Unatoč inflaciji, rusko-ukrajinskoj krizi i pandemiji, velika većina Europljana želi putovati no gotovo pola svih rezervacija čine last-minute ponude

Prema istraživanju Europske komisije za putovanja (ETC) o kratkoročnim namjerama i preferencijama Europljana kada su u pitanju putovanja, čak 73% Europljana planira putovati bar jednom između lipnja i studenog 2022., njih 38% dvaput, a 20% ispitanika planira putovati i više od tri puta.

Među pet najpopularnijih turističkih destinacija i dalje su Španjolska, Francuska i Italija (po 10%), a slijede ih Grčka (7%) i Hrvatska (6%). Većina Europljana planira putovati tijekom lipnja i srpnja (41%) ili od kolovoza do rujna (42%), a većina preferira boravak u trajanju od 4 do 9 noći.

Lijepo vrijeme, atraktivne ponude i manje gužve odlučujući su faktori u odabiru destinacije za odmor, a boravak u prirodi (19%), kušanje lokalne gastronomije i regionalnih delicija (16%) te uranjanje u životni stil destinacije (16%) ono je čemu se putnici najviše raduju.

Nesigurnost oko potrošnje među Europljanima porasla je za 7% od prošlog ljeta, a inflacija i  sve veći troškovi putovanja zabrinjavaju i same organizatore putovanja. No, unatoč tome interes za putovanjima i dalje raste – čak 53% ispitanika u potpunosti je ili djelomično već rezerviralo svoje sljedeće putovanje.

Unatoč ovom pozitivnom raspoloženju, ranije rezervacije manje su zastupljene – gotovo polovica putovanja nije potvrđena. To sugerira da mnogi čekaju isplative last-minute ponude.

Istraživanje je ukazalo i na otpornost interesa za putovanjima na COVID-19 i rusko-ukrajinsku krizu. Dok je više od jedne trećine ispitanika izjavilo je da virus uopće ne utječe na njihove planove kada su u pitanju putovanja, samo 31% njih promijenilo je svoje planove zbog geopolitičkih napetosti, a tek 4% otkazalo je svoj odmor zbog rata u Ukrajini.

Najnovije istraživanje ETC-a o interesu Europljana za domaća i unutareuropska putovanja dostupno je ovdje.

Izvor i foto: ETC

 

Vaši komentari