Loading...

EU ukida obavezu nošenja maski u avionima i na aerodromima

13.05.2022
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Preporuke EASA-a i ECDC-a trebale bi stupiti na snagu od 16. svibnja

Agencija za sigurnost u zračnom prometu Europske unije (EASA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavile su nove preporuke prema kojima zaštitne maske za lice više neće biti obavezne u zračnim lukama i na letovima.

EASA i ECDC prilikom donošenja novih preporuka uzeli su u obzir najnovija događanja u pandemiji, posebice razine cijepljenja i prirodno stečenog imuniteta, te popratno ukidanje ograničenja u sve većem broju europskih zemalja. Osim promjena koje se odnose na maske, njegove preporuke uključuju popuštanje strožih mjera za poslovanje zrakoplovnih prijevoznika, što će pomoći u rasterećenju industrije, a da pritom i dalje ostanu na snazi ​​odgovarajuće mjere.

„Svima nam je olakšanje što smo konačno došli u fazu pandemije u kojoj možemo početi popuštati zdravstvene sigurnosne mjere. Za mnoge putnike, a i članove zrakoplovne posade, postoji snažna želja da maske ne budu obavezan dio zračnog putovanja. Sada smo na početku tog procesa. Putnici bi se trebali i dalje pridržavati zahtjeva svojih zračnih prijevoznika i, gdje su preventivne mjere neobavezne, donositi odgovorne odluke i poštivati ​​izbor drugih putnika.“, kazao je šef EASA-e Patrick Ky.

Nove preporuke na snagu bi trebale stupiti od 16. svibnja, no nošenje maski negdje će se produžiti. Naime, obaveza će ovisiti i o zrakoplovnim tvrtkama. Također, na letovima do ili od odredišta gdje je nošenje maski još uvijek obavezno u javnom prijevozu, trebalo bi se nastaviti poticati nošenje maski prema preporukama. Imunokompromitirani putnici trebali bi nastaviti nositi masku za lice bez obzira na pravila.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: Tportal

Foto by Pixabay

 

Vaši komentari