Loading...

Mali Zagreb – zastani, pogledaj dolje i pronađi Mali Zagreb

06.05.2022
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Minijaturni radovi na ulicama Zagreba bit će postavljeni od 7. svibnja do 30. rujna 2022.

I ove se godine, u suradnji s TZ grada Zagreba, realizira umjetnički projekt Mali Zagreb čije će se minijaturne instalacije pojaviti u subotu, 7. svibnja, na gradskim ulicama i trgovima.

Mali Zagreb serija je minijaturnih instalacija koje će biti postavljene na četrnaest lokacija u centru Zagreba. Ovogodišnja serija radova inspirirana je obrtima i njihovim radnjama koje su se tijekom povijesti razvijale i mijenjale zajedno s gradom. Obrti su se otvarali i zatvarali, nastajali i nestajali, ali uvijek su imali izlog ili sitan detalj po kojemu su bili prepoznatljivi i koji su nam ostali u pamćenju. Autor projekta, umjetnik i redatelj Filip Filković Philatz zajedno sa svojim suradnicima (Mia Martinović, Josip Kresović i Lucija Švob) nastavlja priču o Malom Zagrebu prikazujući pažljivo uređene izloge obrtničkih radnji, poput urarske, postolarske i krojačke radnje te dućana i slastičarnica u minijaturnim proporcijama.

"Novo izdanje Malog Zagreba - projekta koji smo premijerno predstavili prošle godine, dolazi upravo u vrijeme kada se dodatno intenzivira turistički promet u našem gradu. Naime, od početka godine zabilježeno je više od pola milijuna noćenja u Zagrebu, a prosječni ostanak produljen je na gotovo 2,5 noći. Mali Zagreb, kao projekt koji nam je svima odmah prirastao k srcu, predstavlja nenametljivu umjetničku atrakciju te kreira održivu ponudu za naše sugrađane i goste. Veseli me da ćemo od subote imati prilike ponovo potražiti i razgledati ove prave umjetničke minijature na zagrebačkim ulicama i trgovima. Svojom diskretnom pojavnošću Mali Zagreb stvara uvijek poželjni moment iznenađenja svakom tko ga ugleda, a kako bismo olakšali potragu, izrađena je i posebna mapa koja obuhvaća sve lokacije, a može ju se preuzeti u Centrima za posjetitelje ili online, na web stranicama projekta i TZGZ-a.“, izjavila je Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a.

Serija radova Mali Zagreb obraća nam pažnju na vrijednost malih stvari u životu, jer se iz njih mogu razviti one velike i značajne. Minijaturni su radovi potaknuti razvojem i rastom upravo onih obrta koji su nastali davno, kao mali obiteljski poslovi te su upornošću i vizijom svojih vlasnika postali uspješni i cijenjeni.

Kao i prošle godine, instalacije su postavljene negdje pod našim nogama pa se pažljivo gledajući i s kartom, uputi u potragu Malog Zagreba!

Namijenjene svim stanovnicima Zagreba kao i njegovim posjetiteljima, minijaturni radovi na ulicama Zagreba bit će postavljeni od 7. svibnja do 30. rujna 2022. godine.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: Projekt Mali zagreb / TZGZ

Autori fotografije: Boška i Krešo

 

Vaši komentari