Loading...

Morska šparoga – novi brend gastronomije Nina

19.05.2022
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Turistička zajednica grada Nina pokrenula je projekt izgradnje gastronomskog brenda grada Nina

Nin je najstariji hrvatski kraljevski grad, EDEN-europska destinacija izvrsnosti, nosi titulu jedne od najromantičnijih destinacija Europe, a uz to krije mnoge povijesne i kulturne dragulje. Također, Nin čuva jedan gastronomski dragulj – morsku šparogu. Salicornia Europea ili morska šparoga, poznata još kao caklenjača, a u Ninu je zovu rižina rijetka delicija, koju je najbolje probati upravo tamo gdje ona i raste – u Ninu, u plićacima i obalama čistog mora.

Turistička zajednica grada Nina je u suradnji s Klubom Gastronaut pokrenula projekt izgradnje gastronomskog brenda grada Nina, prepoznavši potencijale ove morske šparoge, a u zajednički projekt oko ove delikatesne biljke uključili su se ninski gostitelji i uvrstili morsku šparogu na svoje menije. Toj novoj gastro priči Nina dodana je još jedna posebnost Nina, a to je Ninski šokol – jedinstvena tradicijska mesna delicija odnosno suhi svinjski vrat koji se priprema na ninski način te kavijar među solima Cvijet soli iz ninske solane.

U sklopu projekta gastronomskog brendiranja grada Nina organizirana je i trodnevna gastronomska šetnja, a program s redom gastronomije i redom kulture bio je pripremljen za turističke novinare i gastronomske znalce iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Srbije, BiH i Makedonije. Tijekom gastronomske šetnje, svi su ninski restorani imali jela pripremljena sa morskim šparogama, kraljica gastronomskog brendiranja Nina osvojila je sve sudionike.

Morska šparoga zasigurno će se vrlo brzo pojavljivati kao novi motiv dolaska u najstariji hrvatski kraljevski grad Nin koji inače nudi široku paletu turističkih sadržaja.

Više pročitaje ovdje.

Izvor: TZ grada Nina

Autor fotografije: Boris Kačan

Vaši komentari