Loading...

Novim mjerama ograničavaju se okupljanja

11.01.2022
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Nužne epidemiološke mjere na snazi su do 31. siječnja 2022.

Stožer civilne zaštite RH donio je novu Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja koja je na snagu stupila 11. siječnja 2022.

Prema novoj odluci Nacionalnog stožera zabranjena su javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba, a ona s COVID potvrdama i uz suglasnost lokalnih stožera ograničavaju se na 200 osoba.

U zatvorenim prostorima zabranjuju se javna okupljanja s više od 25 osoba, a ona uz COVID potvrde ograničavaju se na 100 osoba uz suglasnost lokalnih stožera.

Nove mjere nastupaju i za privatna okupljanja pa je tako na njima moguće prisustvo 20 osoba, a od toga su izuzeta okupljanja gdje svi imaju COVID potvrde, a u tom će slučaju na privatnom okupljanju moći biti prisutno 50 osoba.

Nisu uvedene promjene u radu ugostiteljskih objekata, ali će se intenzivnije kontrolirati ograničenja broja gostiju, održavanje fizičkog razmaka od 1,5 metra i korištenje maski dok se ne sjedi za stolom te prozračivanje i čišćenje prostorija.

Novom odlukom ograničen je i broj gledatelja na sportskim natjecanjima pa će tako na zatvorenom moći biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine.

Građani obavezno moraju koristiti maske na vjerskim obredima i umjetničkim programima, kino projekcijama i izložbama te na sjednicama predstavničkih tijela bez obzira na posjedovanje COVID potvrde.

Također, uvedena je obveza poslodavaca da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće.

Ove mjere određene su u trajanju do 31. siječnja 2022., a iznimno se mogu izmijeniti i prije isteka roka.

Podsjećamo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio i novu preporuku vezanu za postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene.

Sve odluke Stožera dostupne su ovdje

Izvor: Stožer civilne zaštite RH / HINA / HZJZ

Foto: Stožer civilne zaštite RH

 

Vaši komentari