Loading...

Od 5. rujna iskazivanje cijena i u eurima i u kunama

17.01.2022
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Predstavljen prijedlog Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH te Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom

Premijer Andrej Plenković zajedno s ministrima financija Zdravkom Marićem i Tomislavom Ćorićem te guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem u ponedjeljak, 17. siječnja 2022., predstavio je prijedlog Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH te Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom.

Na konferenciji za medije premijer Plenković je istaknuo da su glavni principi zakona uređenje pravnog okvira, zamjena gotovog novca, opskrba eurom svih subjekata, konverzija kredita i depozita, a vrlo važan aspekt zakona je i zaštita potrošača, posebice u smislu zaštite od neopravdanog podizanja cijena.

Premijer Plenković je najavio da će prvog ponedjeljka u rujnu, odnosno 5. rujna svugdje cijene biti istaknute i u eurima i u kunama, kako bi proces senzibiliziranja građana i gospodarstva na euro krenuo i prije no što se euro uvede, a za što je ciljani datum 1. siječnja 2023. godine.

Dualno iskazivanje cijena bi se trebalo protegnuti i na cijelu iduću godinu, tako da bi cijene i tijekom 2023. također trebale biti istaknute u obje valute.

Prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj u javno savjetovanje upućen je 17. siječnja, a savjetovanje je otvoreno do 15. veljače 2022.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: Jutarnji list / Glas Istre

Foto: Vlada RH

 

Vaši komentari