Loading...

Porastao broj noćenja u Europskoj uniji u 2019.

27.01.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Hrvatska je zadržala poziciju među zemljama EU s najvećim rastom broja noćenja domaćih gostiju i s najvećim udjelom stranih noćenja

Ukupni broj turističkih noćenja u Europskoj uniji ponovo je porastao u 2019., a Hrvatska je zadržala poziciju među zemljama EU-a s najvećim rastom broja noćenja domaćih gostiju i s najvećim udjelom stranih noćenja u ukupnima, pokazuju prve procjene Eurostata. 

Očekuje se da će broj ukupnih turističkih noćenja u 28-članom EU u 2019. dosegnuti 3,22 milijarde, što bi predstavljalo povećanje od 2,4 posto u usporedbi s godinom ranije. Time broj noćenja u turističkim smještajnim objektima u EU bilježi postojan rast od 2009. godine, ponajprije podupiran rastom broja noćenja stranih gostiju, naglašavaju u Eurostatu.

Hrvatska je u 2019. godini prema Eurostatu zabilježila 91,2 milijuna ukupnih turističkih noćenja, ili 1,8 posto više nego u godini ranije. Od ukupnog broja noćenja 84,1 milijun otpada na strane goste, a 7,1 milijun na domaće.

Španjolska je potvrdila vodeću poziciju u EU s ukupno 469 milijuna noćenja, 0,5 posto više u odnosu na 2018. Francuska je zadržala drugo mjesto, s 446 milijuna noćenja, 0,8 posto više nego u godini ranije.
Daleko najveći rast ukupnog broja noćenja zabilježila je prošle godine Slovačka, za 12,6 posto. Slijedi Litva s 10-postotnim povećanjem.

Na razini EU-a udio broja stranih i domaćih gostiju u ukupnom broju noćenja uvećan je za po 2,4 posto. Strani gosti pritom su ostvarili 1,5 milijardi noćenja, a domaći gotovo 1,72 milijarde. U većini zemalja EU-a zabilježen je rast broja noćenja u obje kategorije gostiju, napominju u Eurostatu.

Hrvatska i dalje među zemljama s najvećim rastom noćenja domaćih gostiju. U Hrvatskoj su domaći gosti ostvarili 10 posto više noćenja nego u godini ranije, pokazuju prve procjene statističkog ureda EU-a. Time se svrstala u skupinu zemalja s najvećim povećanjem broja noćenja domaćih gostiju u odnosu na godinu ranije. Što se tiče rasta broja noćenja stranih gostiju, Hrvatska je ostvarila 1,1 posto više noćenja u odnosu na 2018.

Hrvatska je i dalje u skupini zemalja s najvećim udjelom noćenja stranih gostiju te je u 2019. bila u skupini zemalja EU-a s najvećim udjelom noćenja stranih gostiju u ukupnom broju noćenja, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Dodatne informacije dostupne su ovdje

Izvor: MINT

Foto: Eurostat

 

Vaši komentari