Loading...

Pristupanje Etičkom kodeksu od kolovoza 2022.

27.07.2022
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Cilj kodeksa je omogućiti pouzdano i transparentno uvođenje eura u Hrvatskoj s ciljem stvaranja povjerenja i sigurnog okruženja za potrošače

Pristupanje poslovnih subjekata Etičkom kodeksu jedan je od mehanizama koji će doprinijeti stvaranju sigurnog okruženja za potrošače. Cilj Etičkog kodeksa je omogućiti pouzdano i transparentno uvođenje eura u Hrvatskoj. To je dokument deklaratorne prirode kojim poslovni subjekti koji pristupe inicijativi jamče da će transparentno i pouzdano poslovati u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj.

Upravo je zato iznimno bitno da svaki poslovni subjekt koji se pridruži inicijativi i prihvati načela Etičkog kodeksa zaista i posluje u tom duhu te na taj način kontinuirano doprinosi transparentnosti i zaštiti potrošača u procesu uvođenja eura. Poslovni subjekti moći će online pristupiti aplikaciji Etičkog kodeksa putem Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS), i to od kolovoza 2022. do prosinca 2023. godine. 

Pristupanjem Etičkom kodeksu poslovni subjekti jamče provedbu njegovih načela te stječu pravo na postavljanje vizualne identifikacijske oznake – logotipa i slogana na svojim prodajnim mjestima i mjestima pružanja usluga, odnosno na internetskim stranicama, uključujući postavljanje vizualne identifikacijske oznake i prilikom provođenja promotivnih i marketinških aktivnosti. Jedan poslovni subjekt dobit će potreban broj vizualnih identifikacijskih oznaka (naljepnica) za sve svoje poslovnice, a njihova podjela obavljat će se putem udruženja gospodarstvenika (Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora te njihovih županijskih i područnih komora).

Pristupanje Etičkom kodeksu je dobrovoljno i potpuno besplatno. Popis poslovnih subjekata koji pristupe Etičkom kodeksu bit će javno dostupan na internetskoj stranici www.euro.hr.

Pozivamo sve poslovne subjekte koje posluju u direktnom odnosu s potrošačima da se pridruže inicijativi s ciljem ispravnog preračunavanja i iskazivanja cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti, bez neopravdanog povećanja maloprodajnih cijena.

Etički kodeks preuzmite ovdje.  

Za dodatna pitanja možete se obratiti na adresu e-pošte etickikodeks@mingor.hr

Više informacija na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Izvor i foto: Euro.hr

 

 

Vaši komentari